Conglomeratul media controlat de Rupert Murdoch, News Corporation, a anuntat ca da in judecata doua companii din grupul media detinut de Silvio Berlusconi, Mediaset, pe care le acuza ca au refuzat difuzarea de publicitate pentru reteaua de televiziune prin satelit Sky Italia, subsidiara a News Corp, in reteaua de televiziune terestra a premierului italian, potrivit The Guardian.

Sursa citata descrie procesul drept o noua etapa in deteriorarea relatiilor dintre cei doi magnati media.

Actiunea in instanta a fost deschisa de Sky Italia la Milano, unde se afla sediul central al grupului Mediaset. Intr-o declaratie News Corp se afirma ca RTI - divizia de televiziune a Mediaset - si Publitalia - divizia de publicitate a grupului lui Berlusconi - s-ar face vinovate de concurenta neloiala si de incalcare a reglementarilor antitrust ale UE. Motivul consta in faptul ca cele doua companii italiene au "refuzat sa permita Sky Italia sa cumpere publicitate pe posturile comerciale italiene Canale 5, Italia 1 si Rete 4".

The Guardian aminteste ca reteaua Sky Italia reprezinta o amenintare tot mai mare la adresa dominatiei Mediaset pe piata italiana de televiziune. Pe segmentul televiziunii cu plata, Sky Italia are o cota de piata de 90%, in timp ce Mediasat detine trei dintre cele mai importante sapte televiziuni terestre, alte trei apartinand retelei publice de televiziune, RAI, care raspunde in fata guvernului condus de Berlusconi.