Un schimb de replici intre Cozmin Gusa si Bogdan Teodorescu, aseara, mi-a aprins beculetul. Incercam de mai multa vreme sa descopar ce ma deranjeaza, de fapt, la cele doua emisiuni politice difuzate seara tarziu de Realitatea si de Antena 3 (”Ora de foc”, respectiv “Sinteza zilei”).

Exista acolo ceva nedefinit, un element comun pe care nu puteam pune degetul si care ma irita dincolo de tendentiozitate, dincolo de obsesia invitatilor fata de Basescu, dincolo de transformarea moderatorilor in inchizitori si de stalcirea acelei detasari insistente care e adevaratul jurnalism.

“Domnule Gusa, o sa va rog sa purtam aceasta discutie dupa ce trec alegerile, dintr-un motiv foarte simplu. Eu nu sunt de acord cu ce spuneti dumneavoastra acum, dar nu vreau sa ma cert cu dumneavoastra, fiindca nu e practic. Eu am un tel care este comun cu telul dumneavoastra”, ii spune Bogdan Teodorescu lui Gusa. (Gasiti aici inregistrarea emisiunii de luni, 9 noiembrie, iar schimbul de replici cu pricina incepe la minutul 53.00).

In acest citat sta “secretul” pe care-l cautam. Ce ne spune el? Fa-te frate cu dracul pana treci puntea. Scopul scuza mijlocitorii. Acesta este principiul de la care pleaca discutia. “Eu fac parte din alta tabara, la o adica te dispretuiesc, poate chiar te-as fi inecat daca as fi avut ocazia, insa acum voi tacea si voi pasi tiptil alaturi de tine, pentru a nu submina scopul nostru comun - malul celalalt”.

Dar nu atat principiul ma intereseaza, cat aplicarea lui in “noul jurnalism”, materializarea fratiei descrise mai sus, care poate fi comprimata asa: oricine e bun. Oricine e bun, oricine poate deveni sustinator al obiectivului de putere pe care si-l propune emisiunea si pe care il executa realizatorii.

Nu mai conteaza ce-a facut odinioara, nu mai conteaza daca a instigat la crima, daca a tinut tara in loc, daca a mafiotizat administratia, daca e turnator, santajist, lingau, mercenar fara scrupule, retardat sau imbecil. Nu mai conteaza nimic. Oricine e bun daca spune ce vrem noi.

Oricine e bun daca e util. Aceasta este noua etica.

Orice aduce bani e adevarat. Acesta este noul jurnalism.

Astazi a aparut si o binevenita dovada pentru toate acestea. Ziarul “Curentul” a publicat inregistrarea unei discutii in care “jurnalistul” Sorin Rosca Stanescu il ameninta pe presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Catalin Macovei, pentru a obtine informatii despre eventualele conturi din strainatate a trei ministri - Blaga, Berceanu si Videanu. Intermediar al acestei relatii profesionale, ca de la ziarist la sursa, este “maestrul” (cum ii spune SRS) Bogdan Chirieac, care i-l introduce pe Macovei “nasului” si asista glumet la tentativa acestuia de a-l santaja folosindu-se de o semnatura pusa ca martor pe un contract de imprumut. Cititi si ascultati:

Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac - santaj la seful ANI - fisier audio

Acestia sunt doi dintre formatorii de opinie care, aproape in fiecare zi, sunt buni. Pentru ca sunt utili. Si, din moment ce fac bani grei, inseamna ca spun adevarul. Acesta este noul jurnalism, nu pot sa nu repet.

Se va intampla ceva de data asta? Isi va aduce aminte managerul Sergiu Toader ca “o televiziune e datoare sa-si apere propriul sistem de valori”, asa cum declara recent? Va renunta Realitatea la a-i mai invita in studio pe SRS si pe Chirieac? Dar Antena 3? Dar conducerea Televiziunii Romane va lua, oare, vreo masura impotriva realizatorului emisiunii “De la Est la Vest”? Sau el ramane bun sa dea lectii de politica externa si de demnitate nationala?

Va invitam sa semnalati in comentariile la articol cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media

Mihnea Maruta este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala. Citeste mai multe despre acest proiect