Choomba, „unul dintre membrii fondatori ai populației de gorile de la Grădina Zoologică Atlanta”, a fost eutanasiată joi la vârsta de 59 de ani, a anunțat grădina zoologică pe site-ul său, potrivit CNN.

gorilaFoto: Wikipedia

Personalul veterinar „a monitorizat-o îndeaproape pe Choomba în ultimele zile, după o scădere puternică a condiției sale fizice din cauza artritei avansate și a altor complicații legate de vârstă”, se arată într-un comunicat al grădinii zoologice.

„Având în vedere prognosticul ei prost și cu îngrijorare pentru confortul și calitatea vieții ei, echipele au luat decizia extrem de dificilă de a o eutanasia”, se arată în comunicat.

Choomba a ajuns la Grădina Zoologică din Atlanta în anii 1980 și a fost matriarha a patru generații de gorile, se arată în comunicatul grădinii zoologice.

Choomba a fost mama lui Machi, Kudzoo și Sukari; toți încă trăiesc la grădina zoologică. Dar „descendenții ei includ nepoți, strănepoți și un stră-strănepot care trăiesc la grădini zoologice acreditate din SUA”, se arată în declarație.

„Choomba locuia într-un grup social de seniori cu Ozzie, care la vârsta de 61 de ani este cea mai bătrână gorilă mascul în viață din lume”, a spus grădina zoologică.

„Este o zi extrem de dificilă pentru Grădina Zoologică din Atlanta și în special pentru echipa de îngrijire a lui Choomba, care a cunoscut-o îndeaproape și a văzut-o și a îngrijit-o zilnic cu cea mai mare dăruire”, a declarat medicul Jennifer Mickelberg.