​Locuitorii New York-ului vor putea utiliza toaleta barbatilor sau a femeilor in functie de identitatea lor de gen, conform cererilor inaintate de avocatii ce apara drepturile persoanelor transgender. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a semnat luni un ordin executiv care se aplica tuturor spatiilor publice, birourilor si agentiilor, centrelor de recreere si muzeelor, relateaza reuters.com.

New York - Ordin pentru utilizarea facilitatilor publice pe baza identitatii de genFoto: captura Google

"Prin ordinul de astazi este inaintat faptul ca orasul New York sprijina dreptul fiecarui newyorkez de a folosi facilitatile publice in concordanta cu identitatea lor de gen," a mentionat Bill de Blasio intr-o declaratie publica, adaugand ca New York este locul de nastere al luptei pentru drepturile homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor si lesbienelor.

"Fiecare newyorkez ar trebui sa se simta in siguranta si binevenit in orasul nostru - iar acest lucru este posibil in primul rand prin accesul in facilitatile cladirilor noastre," a adaugat primarul, mentionand ca accesul in toaletele publice pe baza identitatii de gen este un drept fundamental al omului.

Ordinul cere agentiilor orasului sa faca publica noua politica, ce reglementeaza folosirea facilitatilor publice, in locuri vizibile timp de trei luni si sa isi instruiasca angajatii in acest sens in termen de doi ani.

Desi in New York locuiesc cele mai multe persoane transgen, acesta nu este prima municipalitate in care aceste reglementari sunt pe cale de a fi implementate. Luna trecuta au fost inaintate reglementari similare in Carolina de Nord, insa liderii legislativi locali fac presiuni pentru a bloca punerea in vigoare a acestei legi, conform sursei citate.

Citeste si: