Un templu faraonic vechi de 3.400 de ani, acoperit de panza freatica, a fost descoperit cu ocazia unor sapaturi neautorizate efectuate sub o casa la sud de Cairo, a anuntat miercuri Mamdouh al-Damati, ministru al Antichitatilor, noteaza Agerpres.

"Politia antichitatilor a primit informatii conform carora sapte persoane sapau" sub casa uneia dintre ele, in regiunea Badrachine (40 km sud de Cairo), a spus ministrul. Sapaturile au scos la iveala un templu acoperit de panza freatica, la 9 m adancime. De altfel, cei sapte oameni foloseau echipament de scufundare pentru a efectua sapaturile.

Monumentul dateaza din perioada faraonului Tutmosis al III-lea (1479-1425 i.e.n.). Printre vestigiile descoperite se numara sapte panouri murale acoperite cu hieroglife, o statuie de granit roz inalta de 2,5 m, precum si baze de coloane din granit roz. Ministerul Antichitatilor a anuntat ca va continua lucrarile de excavatie.

Cele sapte persoane au fost eliberate fiindca zona unde efectuau sapaturile nu este inregistrata ca sit arheologic, a informat ministrul.

La inceputul perioadei celei de-a 18-a dinastii, in timpul domniei lui Tutmosis al III-lea, Egiptul a avut epoca sa de aur si cea mai mare intindere (pana la teritoriul actual al Siriei), de unde si numele dat acestui faraon, de "Napoleon al Egiptului".

Sapaturile ilegale si traficul de antichitati sunt des intalnite in Egipt, mai ales in preajma siturilor arheologice, cu subsolurile pline de vestigii faraonice. Fenomenul s-a accentuat dupa revolta din 2011 care l-a alungat de la putere pe presedintele Hosni Moubarak.