​Un nou studiu, care a constatat ca cititorii care utilizau un dispozitiv Kindle si-au amintit mult mai putine informatii dintr-o poveste decat cei care au citit-o pe hartie, este parte a unei cercetari la scara europeana care incearca sa determine impactul digitalizarii asupra experientei de lectura, scrie The Guardian.

Carti vs ebook readerFoto: Colaj MorgueFile.com

In cadrul studiului, prezentat la o conferinta din Italia, cititorilor le-a fost oferita ca lectura o poveste scurta, scrisa de Elizabeth George. Din cei 50 de participanti, 25 au citit povestea pe un Kindle, in timp ce cealalta jumatate au citit-o pe hartie. Ulterior, cititorii au fost testati pe aspecte ale povestii, inclusiv obiecte, persoane si locatii.

Anne Mangen de la Universitatea Stavanger din Norvegia, autorul principal al studiului, a spus ca "Cititorii pe Kindle au avut rezultate semnificativ mai proaste in ceea ce priveste recapitularea, atunci cand au fost rugati sa plaseze 14 evenimente in ordinea corecta".

Cercetatorii sugereaza ca "feedbackul haptic si tactil al unui Kindle nu ofera acelasi sprijin pentru reconstructia mentala a unei povesti asa cum o face o carte pe hartie"".

"Atunci cand cititi pe hartie, puteti simti cu degetele gramada de pagini de pe partea stanga care creste, in timp ce gramada de pe partea dreapta se subtiaza. Aveti simtul tactil al progresului, pe langa cel vizual. Diferenta pentru cititorii de Kindle ar putea avea de-a face cu faptul ca fixarea unui text pe o hartie, si aceasta desfasurare graduala a hartiei pe masura ce progresati cu povestea, este un soi de descarcare senzoriala, care sustine simtul vizual si progresul in timp ce cititi", a explican Mangen.

Mangen a mentionat si un studiu publicat anul trecut in cadrul caruia 72 de elevi de clasa a 10 din Norvegia au fost rugati sa citeasca texte printate pe o foaie sau pe format PDF pe un ecran de calculator. Aceasta sarcina a fost apoi urmata de teste de intelegere. Cercetatoarea si colegii sai au descoperit ca elevii care au citit textele pe hartie au inteles semnificativ mai bine textul decat cei care le-au citit digital.