​Grupul nipon de tehnologie Softbank pune joi pe bursă una dintre cele mai de succes companii europene de tehnologie, dezvoltatorul britanic de microprocesoare ARM. Compania este evaluată la 52,3 miliarde dolari, iar Softbank cedează 10% din acțiuni și interesul investitorilor este mare.

Un sediu al ARMFoto: Shutterstock

Prețul acțiunilor pentru acest IPO a fost stabilit la 51 dolari. Softbank poate strânge maxim 5,22 miliarde dolari.

Softbank a cumpărat ARM în 2016, cu 32 miliarde dolari și a decis în 2022 să o listeze la bursă, după ce a eșuat ideea de a o vinde către Nvidia, pentru că obstacolele puse de autoritățile de reglementare au fost prea dure.

Softbank a investit în compania ARM, a crescut și numărul de angajați, iar valoarea companiei a ajuns să fie cu peste 50% mai mare decât acum șapte ani.

ARM are 6.000 de angajați și a avut anul trecut venituri de 2,68 miliarde dolari și profit net de 524 milioane dolari. Inginerii reprezintă 89% din totalul angajaților.

Cifrele nu sunt foarte mari, dar ARM este o companie esențială pentru piața electronicelor, fiind o adevărată „uzină de brevete”.

ARM nu are fabrică de procesoare, dar este o companie de o importanță strategică pentru design-urile și invențiile sale care se regăsesc pe 99% dintre smartphone-uri, pe două treimi dintre diversele obiecte conectate la internet și pe 40% dintre automobile. Compania estimează că 70% dintre locuitorii lumii folosesc produse care au în ele tehnologie dezvoltată de ARM.

Inginerii ARM dezvoltă designul de bază al circuitelor ce compun un procesor, compania nu fabrică cip-urile, dar vinde părților interesate proprietatea intelectuală și fiecare companie modifică apoi circuitele în funcție de nevoi.

Intrarea ARM pe bursă la New York este cea mai mare listare a anului pe Wall Street și cea mai importantă listare a unei companii tech din ultimii ani. Este cea mai mare listare din 2021 încoace: atunci, producătorul auto Rivian era evaluat la 66 miliarde dolari la listare.

Acum trei ani, Arm a fost la un pas de a fi vândută către Nvidia, iar acum Arm este evaluată la 52 miliarde dolari, chiar dacă unii investitori sunt sceptici vis-a-vis de această evaluare.

Nvidia era dispusă să cumpere Arm cu 40 miliarde dolari. Acum, Nvidia este una dintre cele mai de succes companii din lume, fiind evaluată la 1.200 miliarde dolari, după ce a avut mult de câștigat de pe urma cererii de super-procesoare pentru aplicații de AI.

Compania ARM a fost înființată în 1990. A avut și trimestre cu venituri de peste 700 milioane dolari, în timp ce acum 5-6 ani rar depășea 500 milioane dolari.

Surse: AFP, Le Monde