Presedintele Barack Obama a sfidat avertismentele Beijingului si l-a primit sambata la Casa Alba pe Dalai Lama, caruia i-a vorbit despre "ingrijorarea sa sincera" legata de subiectul drepturilor omului in Tibet, relateaza AFP.

Casa Alba si-a multiplicat precautiile pentru a asigura o discretie maxima acestei intalniri, anuntand-o in ultima clipa, vineri seara.

Presa nu a fost invitata si nicio fotografie nu a putut fi facuta in intalnirea care a avut loc in Sala Hartilor, si nu in Biroul Oval, unde sunt primiti sefii de stat.

Barack Obama este "presedintele celei mai mari democratii, si atunci in mod natural si-a manifestat ingrijorarea asupra subiectului valorilor umane elementare, drepturile omului si libertatea religioasa", a marturisit liderul spiritual al tibetanilor unui ziarist al agentiei de presa AFP, la putin timp dupa intalnire, care a durat 45 de minute.

"Drept consecinta, el a aratat o ingrijorare sincera asupra subiectului suferintelor din Tibet dar si din alte locuri", a adaugat acesta.

Beijingul a reactionat foarte ferm la anuntul acestei intalniri, cerand anularea sa imediata.

Intalnirea a fost anuntata in ultima clipa, vineri seara, cu o zi inainte de plecarea liderului spiritual al tibetanilor din Washington, dupa un sejur de 11 zile, unde a participat la un ritual budist.

Intrevederea de sambata "ilustreaza sustinerea viguroasa a presedintelui in favoarea prezervarii identitatii religioase, culturale si lingvistice unice din Tibet si a protectiei drepturilor omului pentru tibetani", comentase vineri Casa Alba.

Internautii chinezi si-au manifestat si ei furia, sambata. "Statele Unite nu au respectat niciodata China. A venit momentul sa ne vindem rezervele de dolari (Beijingul detine bonuri americane de Trezorerie in valoare de 1.153 miliarde dolari), pentru a aduce o mare lovitura bancnotei verzi", a scris "freemanchina8".

Televiziunea nationala chineza CCTV nu mentionase aceasta intalnire in jurnalul de la miezul zilei.

Vizita vine in momentul in care Beijingul celebreaza 60 de ani de la "eliberarea pasnica" a Tibetului de catre trupele lui Mao Tse Dung.