"Infrangerea strategica a Al-Qaida este "la indemana" noastra, a declarat sambata secretarul american al Apararii, Leon Panetta, care a facut sambata o vizita surpriza in Afganistan, relateaza AFP. Declaratiile vin in contextul in care Statele Unite sunt pe cale de a-si reduce efectivele miltare din zona.

"Am fost convins si in anterioara mea functie si am ramas de aceeasi opinie si in noua mea pozitie: infrangerea strategica a al-Qaeda este la indemana noastra", a declarat fostul sef al CIA, in avionul care-l transporta spre Kabul.

Fostul director al CIA si-a preluat atributiile de sef al Pentagonului, inlocuindu-l pe Robert Gates, de mai putin de 10 zile.

"Vorbim de aproximativ 10 pana la 20 de lideri cheie din Pakistan, Yemen, Somalia si Al-Qaida din Magrebul islamic (AQIM). Daca ii prindem, cred ca putem invinge intr-adevar al-Qaeda din punct de vedere strategic", a spus Panetta.

Seful Pentagonului va discuta in mod special sambata seara cu presedintele afgan Hamid Karzai despre transferul responsabilitatii in domeniul securitatii catre fortele afgane in mai multe regiuni la mijlocul lunii iulie.

"Cheia succesului in Afganistan este o tranzitie de succes cu afganii", precum si dezvoltarea capacitatii fortelor de securitate afgane pentru a mentine stabilitatea", a spus Panetta.