Ministrul britanic al Muncii a cerut vineri societatilor din regat sa angajeze cu prioritate tineri someri britanici, si nu muncitori imigrati in Marea Britanie, intr-un discurs sustinut la Madrid si citat de AFP.

Peste jumatate din noile slujbe create in Marea Britanie de la sosirea la putere a coalitiei liberal-conservatoare, in mai 2010, au fost ocupate de straini, a afirmat ministrul Iain Duncan Smith.

Potrivit statisticilor oficiale, 87% din cele 400.000 de joi locuri de munca infiintate in primul an de guvernare al coalitiei au fost ocupate de straini.

Pentru a reduce rata somajului "dureros de ridicata" in randul tinerilor, guvernul s-a angajat sa controleze mai strict imigratia, a reamintit ministrul.

Firmele, in schimb, au tendinta sa recruteze imigranti, care sunt mai permisivi in ceea ce priveste conditiile de salarizare si de munca.

"Guvernul nu poate face totul singur", a subliniat el.

Declaratiile sale amintesc de sloganul din 2007 al premierului laburist Gordon Brown: "locuri de munca britanice pentru muncitori britanici".

Gordon Brown a fost atunci criticat, in conditiile in care cifrele aratau ca 80% din locurile de munca infiintate sub mandatul laburist au fost ocupate de muncitori imigrati.

Potrivit unei copii a discursului ministrului, obtinuta de AFP, Smith a promis sa reformeze "statul providential" astfel incat sa "aduca oamenii la munca".

"Si vom inasrpi sanctiunile impotriva celor care refuza sa accepte un loc de munca disponibil", adauga acesta.

Controlul asupra imigratiei este "indispensabil" pentru a evita sa "lasam o noua generatie sa cada victima depedentei si disperarii", apreciaza ministrul.

Rata somajului in randul tinerilor de 16-24 de ani era de 19,3%, potrivit ultimelor statistici pe trei luni publicate in aprilie.