Primele reactii pe forumurile jihadiste dupa anuntul mortii lui Osama bin Laden mergeau de la neincredere la furie, dar si amenintari impotriva Americii, relateaza AFP.

Potrivit traducerii in engleza furnizata de institutele americane SITE si Jihadology, persoanele care frecventeaza aceste forumuri se aflau in stare de soc dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat uciderea fondatorului al-Qaeda de catre un comando american, in Pakistan.

"Daca este adevarat, este un moment de rusine pentru poporul pakistanez, care nu a reusit sa apere un erou al islamului", scrie un contributor. "Este o zi neagra pentru noi".

"Daca Dumnezeu o vrea, informatia e falsa. Daca este adevarat, e o catastrofa", scrie un altul.

Pe forumul Shumukh al-islam, un internaut afirma: "Leii vor ramane lei si vor continua drumul lui Osama. Oh, Allah, America nu va cunoaste linistea atat timp cat noi nu o vom cunoaste in Palestina".

Un alt forumist scrie: "Daca este adevarat, ar trebui sa multumim lui Allah pentru ca America nu a fost in stare sa-l prinda viu. Daca ar fi reusit, l-ar fi umilit ca pe Saddam Hussein. Cel putin a putut sa-si vada indeplinita cea mai mare dorinta a sa, sa moara in martiriu".

Comentand imaginile multimilor de americani adunati la New York si la Washington, un jihadist posteaza: "Aceasta bucurie e amuzanta. Sarbatoriti stirea atat timp cat puteti, kouffar (necredinciosi). Pentru ca nu veti avea prea mult timp pentru asta. O sa va confruntati cu realitatea".

Un alt contributor, sceptic in privinta acestei informatii, afirma ca "americanii fac acest anunt pentru a avea o scuza buna de a pleca din Afghanistan in acest an".