Corespondenta speciala din Japonia

FOTOGALERIE / REPORTAJ la Osaka - Panica din spatele linistii

de Cristian Botez     HotNews.ro
Sâmbătă, 19 martie 2011, 19:57 Actualitate | Internaţional


Japonezii dupa cutremur
6,4... 6,2.. 6,.. Sunt cifrele infricoşătoare ale fiecăruia dintre cutremurele care au zgâlţâit Osaka, şi întreaga Japonie, in ultimele 4 zile de cand sunt aici. Prima experienţă a cutremurului în afrhipeleagul devastat de Pacificul răscolit de tsunami-ul de acum o săptămână, am trăit-o marţi seara, pe 15 Martie, la etajul al şaisprezecelea al Hotelului Ramada din centrul oraşului. Abia sosisem.

Având proaspete în minte imaginile dezastrului, huruitul surd al zidurilor m-a făcut să mă gândesc cu groază la efectul probabil al unui cutremur, doar puţin mai mare ca cel pe care îl simţeam, care s-ar fi putut produce în Bucureşti. A fost primul meu gând.

Acum, după trei cutremure mari pe care le-am trăit aici in doar 4 zile, aproape am ajuns să gândesc ca japonezii din oraş pe care i-am cunoscut. Aceşti oameni nu se tem de cutremur. Sunt, însă, îngroziţi de pericolul morţii lente şi chinuitoare, implacabile, care ar urma unei iradieri în masă, provenite de la Fukushima, epicentrul groazei în Japonia şi locul de unde pericolul radioactiv ameninţă întregul arhipelagul nipon şi nu numai.

Osaka se află la aproape 500 de kilometri depărtare de Sendai, zona cea mai afectată de cutremurul de 9 grade Richter de acum o saptamana, si la circa 800 de km de Fukushima, Datorită distanţei, dar şi informaţiilor potrivit cărora norul radioactiv emis de centrala nucleară de la Fukushima ar fi purtat de vânt spre Est, peste Pacific, locuitorii oraşului îşi văd, cel puţin aparent, de viaţa obişnuită.

Doar măştile de protecţie purtate de oameni pe stradă, dar şi în clădirile publice, la metrou, şcoli şi chiar şi în restaurante indică prezenţa fricii. Frica de iradiere, frica de contaminare, frica de una din cele mai cumplite morţi. Aceasta, mi s-a spus spus, în ciuda faptului că locuitorii Osakăi obişnuiesc să poarte, primăvara, măştile pentru a se proteja de polenul de cedru, care provoacă, în fiecare an, serioase alergii.

Altminteri, japonezii de aici sunt obişnuiţi ca oraşul să fie zgâlţâit frecvent ori de câte ori, mai ales în zona Capitalei Tokyo, sau mai spre Nord, se produce un cutremur de pământ de intensitate relativ mare, de peste 6 grade pe scara Richter.

 „It’s just another earthquake!”, (e doar un alt cutremur) spun japonezii, calmi, oarecum cu umor, evident, un umor greu de înţeles pentru cine nu trăieşte acolo. Cu toate acestea, nu există japonez să nu se gândească la ceea ce unii specialişti au spus că s-ar putea întâmpla cât de curând... Un alt cutremur, poate chiar mai mare decât cel din 11 martie. Să sperăm însă că nu va fi aşa.

Aparenta linişte din Osaka este sfâşiată cu regularitate atât ziua, dar şi în cursul nopţii, de alarme care anunţă cutremure de intensitate mai mică sau mai mare, dar şi de sirene pornite, din timp în timp, întru cinstirea memoriei victimelor cataclismului care a zdruncinat ţara. Sunetul este intens, lugubru, diferit total de ceea ce se aude, de exemplu, în Europa, în situaţii de urgenţă. La aeroportul Kansai, prin care am venit eu, in terminalul de plecări internaţionale, aglomeraţia uriaşă din ultimele zile face ca zgomotul avertizărilor să treacă aproape neobservat.

Toate locurile la cursele de linie au fost vândute pe săptămâni întregi de-acum înainte. Iar cei care pleacă din Japonia, sunt în marea lor majoritate, străinii, cei care au avut şedere temporară în Japonia, şi cei care nu sunt legaţi, aici, prin niciun fel de rădăcini. Dar se poate vorbi cu adevărat de fugă în Tokyo şi împrejurimi.


 • Romanii din Japonia se intorc in tara duminica

Duminica, 20 martie, pleacă spre România şi 140 de români, cu un avion trimis de autorităţile noastre. Ambasada Română a primit 300 de cereri de evacuare, iar prioritate pe listă au avut femeile şi copiii. Cei care nu au prins un loc în cursa charter Tarom de astăzi vor pleca cu un al doilea avion care urmează să sosească de la Bucureşti. Toţi plătesc doar jumătate din costul biletului.

Sunt însă, şi români, care au decis să rămână pe insulă. „Nu am de gând să părăsesc Japonia.”, mi-a spus cu hotărâre parcă tipic japoneză, Elena Kase, fosta Lulea, măritată cu un japonez şi stabilită în Tokyo de opt ani.

Elena este profesoară, dar la începutul anilor 90 a lucrat în presă şi mi-a fost colegă la Uniplus Radio. „De ce să plec? Lucrurile par să fie sub control. Nu cred că se va întâmpla ceva mai rău! Voi pleca doar când se va da ordin de evacuare generală. Dar nu cred că se va întampla asta!”.

Optimismul şi încrederea în bine pe care Elena le are, par împrumutate din felul de a fi al japonezilor.  „In Tokyo avem frecvente întreruperi de curent.  Timp de câteva ore, de mai multe ori pe zi. E teribil de inconfortabil. Lumea e disperată să cumpere alimente, să facă stocuri de sticle cu apă, să se aprovizioneze cu benzină. Asta, deşi autorităţile fac apel non stop la populaţie să nu mai facă rezerve de combustibil. Imediat după tsunami ne-am cumpărat si noi ce ne trebuie pentru o săptămână, două, neştiind atunci ce va urma.”

Până ieri fuseseră livrate către populaţia din Prefecturile Iwate, Miyagi şi Fukushima peste 1.200.000 de raţii de mâncare şi peste 700.000 de sticle de apă şi băuturi răcoritoare. Una din problemele cele mai mari rămâne, însă, cea a adăposturilor. Asta, deşi mai toate instituţiile publice, dar şi companiile particulare au pus la dispoziţie spaţii în care să se amenajeze adăposturi pentru sinistraţi, şcoli, săli de sport, cinematografe.

În acest moment, pericolul principal rămâne riscul unei contaminări în masă. Japonezii află mai mult din presa străină care este situaţia pericolului radioactiv, şi asta doar în puţinele ore în care au curent electric.

Nici gândul producerii unui nou cutremur de pământ de intensitatea celui din 11 martie, care a declanşat apocalipsa în Japonia, nu trezeşte fiorii groazei, aşa cum o face posibilitatea unei contaminări radiologice de proporţii.

Pentru că nu ştiu exact care este nivelul radiaţiilor în Osaka, oamenii se protejeaza asa cum cred ei că ar putea reduce riscul de contaminare. Japonezii din oraş cu care am vorbit spun că în ultimele zile au preferat să mănâce doar din conserve fabricate înainte de explozia din 12 martie a reactorului de la Fukushima. Ceaiuri, supe, carne, legume, totul se prepară din produse ambalate înainte de dezastru. “În Tokyo”, spune Elena, „ieşim din casă cu haine care sa ne acopere complet, iar la intoarcere spălăm totul”.

La fel ca Elena fac zeci de mii de japonezi, în fiecare zi. Doar o parte dintre cei care locuiesc aproape de zona contaminată au reuşit să îşi procure iod.

Pe 15 martie, cand am ajuns eu în Japonia, iodul dispăruse deja din farmaciile din Osaka. Ieri am fost la Spitalul Central de lângă Prefectură, iar medicii de aici mi-au spus că rezerva proprie a spitalului va fi utilizată doar în situaţia extremă în care o nouă explozie a unui reactor de la Fukushima ar aduce norul radioactiv asupra oraşului. In schimb, locuitorii Osakăi, ca de altfel toţi japonezii, manifestă o puternică solidaritate cu cei loviţi direct de cataclism. Peste tot în oraş s-au organizat puncte de colectare de ajutoare şi de fonduri pentru sinistraţi, iar trecătorii din zonele respective nu contenesc să contribuie cu diferite sume de bani la ajutorarea celor năpăstuiţi.

Şi atunci, din perspectiva acestui terifiant scenariu, nimeni, nici cei din Osaka, nici cei din Sudul ţării sau de oriunde altundeva de pe tot cuprinsul arhipelagului nipon, nu se va mai simţi în siguranţă. Şi poate atunci, mai ales cei trecuţi de prima tinereţe, îşi vor aminti de filmul „Scufundarea Japoniei”, de la mijlocul anilor 80, când, potrivit producţiei cinematografice, după o catastrofă naturală de propoprţii uriaşe, doar cinci la sută din populaţia Japoniei a fost salvată, oamenii fiind evacuaţi în China şi Australia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5128 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  iod (Sâmbătă, 19 martie 2011, 20:19)

  liviu [anonim]

  ma intreb ce face crucea rosie cu milioanele stranse? ar trebui sa nu fie niciun fel de problema cu iodul, cred ca e esential.
 • +1 (9 voturi)    
  Deci, oricate spune guvernul, (Sâmbătă, 19 martie 2011, 21:07)

  releu [utilizator]

  japonezii le stiu pe ale lor si isi fac provizii.
  Tinere reporter, mai citeste si mai instruieste-te, cea ce porti peste gura si nas nu e o masca.
  Iti las placerea de a descoperi singur cum se numeste corect acel obiect....
 • +3 (11 voturi)    
  articol de CANCAN (Sâmbătă, 19 martie 2011, 21:48)

  Cactus [utilizator]

  Foarte neinspirat articol! sau reporter.

  Fraza urmatoare pare "rupta" din CANCAN sau Libertatea.
  "Doar măştile de protecţie purtate de oameni pe stradă, dar şi în clădirile publice, la metrou, şcoli şi chiar şi în restaurante indică prezenţa fricii. Frica de iradiere, frica de contaminare, frica de una din cele mai cumplite morţi. "
  frica de una din cele mai cumplite morţi. ????? WTF

  Daca Cristian ar fi vorbit cu un sg japonez cred ca ar fi aflat de ce anume poarta mastile. Primavara, vara, iarna, cand sunt turisti in Europa. Cu siguranta nu frica de moarte este motivul. ci educatia, bunul simt...la noi unul stranuta si umple autobuzul de gripa, la ei poarta masca asta inestetica..asta este.
  Cristi, las-o balta cu frica de moarte lenta, si cu frica de radiatii= bau-bau. PS... vezi ca masca nu te apara de radiatii. Vinul rosu, in schimb da.
  • -2 (10 voturi)    
   :) (Sâmbătă, 19 martie 2011, 22:19)

   Cristian Botez [anonim] i-a raspuns lui Cactus

   Mr. Cactus! Cine a zis ca mastile protejeaza de radiatzii? Era vorba doar de frica... De o stare de spirit. Dar la misto suntem primii, ca intotdeauna. Te invit aici! La un pahar de vin rosu! Sau un la un SAKE! ;) ;) \PS: Si n-am loc la Can-can de monicutza si de crudutza
   • +3 (9 voturi)    
    ok (Sâmbătă, 19 martie 2011, 22:42)

    Cactus [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Botez

    Nimic din ce am spus nu este la misto...
    1. Spui ca mastile indica prezenta fricii... dar in momentul in care afli ca mastile la japonezi sunt ceva obisnuit, aproape un accesoriu de imbracaminte, eu nu cred ca acestea mai indica frica.
    2. Articolul este excesiv de alarmist.
    Folosesti cuvinte "grele" care nu isi au sensul. Decat poate ca sa se vanda mai bine. Dau un exemplu, citez: "pericolul morţii lente şi chinuitoare, implacabile, care ar urma unei iradieri în masă, provenite de la Fukushima, epicentrul groazei în Japonia şi locul de unde pericolul radioactiv ameninţă întregul arhipelagul nipon şi nu numai." Fukushima este epicentrul groazei doar pt occidentali. Pt japonezi ma indoiesc...dar poate stii tu mai bine, doar esti acolo.
    3. Vinul rosu chiar este un remediu impotriva efectelor radiatiilor in general. Alaturi de iod impotriva I131 si albastrului de prusia pt Cesiu.
    Despre vinul rosu: http://www.telegraph.co.uk/news/3067317/Red-wine-can-protect-against-radiation.html.
    sau
    http://www.digitaljournal.com/article/278682
    Incearca mai intai se te informezi tu insuti, apoi sa ne informezi pe noi, publicul, dar fara exagerari te rog. Numai bine.
   • +3 (9 voturi)    
    "Dl jurnalist" (Sâmbătă, 19 martie 2011, 22:46)

    katiuska [anonim] i-a raspuns lui Cristian Botez

    Dl. jurnalist......asemeni multora din bransa...nu faceti altceva decat sa dramatizati intotdeauna evenimentele.
    nu zic..situatia in japonia este extrem de serioasa!
    jos palaria jaonezilor care au dat clasa intregii lumi...n-o sa ajungem noi ceilalti muritori de rand niciodata!!!
    citez din dumneata "Doar măştile de protecţie purtate de oameni pe stradă, dar şi în clădirile publice, la metrou, şcoli şi chiar şi în restaurante indică prezenţa fricii. Frica de iradiere, frica de contaminare, frica de una din cele mai cumplite morţi. "....si acum te intreb...te protejeaza masca aia de radiatii???realy???
    si mai citeste si te mai documenteaza:
    http://www.digitaljournal.com/article/278682
    si
    http://www.webmd.com/cancer/news/20080326/red-wine-antioxidant-fights-cancer
    da un click :).

    p.s. putin jenant raspunsul dumitale la comentariul lui cactus!
   • +2 (8 voturi)    
    Ziarist (Duminică, 20 martie 2011, 4:06)

    dorin_aem [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Botez

    Prezinti un scenariu folosing niste termeni si comparatii, care cu toata gravitatea situatiei, nu-si au rostul. Comparatiile citate si de ceilalti utilizatori ne dau gata. Articole ca acesta si multe altele fac ca sursa mea principala de informatii sa fie un Reuters, un BBC or un AFP si sa citesc presa online romaneasca in mare parte pentru fun.

    Daca esti ziarist, pacat. Ai gresit meseria. No Offence.
 • 0 (8 voturi)    
  da (Sâmbătă, 19 martie 2011, 23:10)

  Cristian Botez [anonim]

  De aia e FORUM ca sa vorbim. Unde e contradictia cu vinul rosu? Mr. Cactus, te iudoiesti de ceea ce gandesc japonezii fara sa fi vorbit vreodata cu vreunul, cu atat mai potin in situatia asta. Esti obiectiv, ce sa zic... dar asta e lumea forumistilor.

  katiuska: cne a zis ca masca ma protejeaza de radiatzii? E vorba doar de sugestie... De unde ai scos asta? Doar asa ca sa critici ceva? Domnisoara, am 45 de ani si am facut armata acum 26 de ani. Nu cred ca e cazul sa-mi dai lectzii in domeniu No Offence! ;) Nicio problema . Ata e parera Dvs. dar eu sunt ziarist si ceea ce transmit este si stare de spirit nu doar fraze reci. Si credeti-ma, aici, in ciuda propagandei pro Japonia, frica chiar este prezenta. Si nu este deloc rusinos. Este pur siu simplu uman. Nu v-as dori sa fiti in preajam unor astfel de eveniment. Succes in bransa Dvs.
  • +4 (10 voturi)    
   raspund eu (Sâmbătă, 19 martie 2011, 23:28)

   Cactus [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Botez

   Pai daca masca e singurul martor al fricii de radiatii, banuiesc ca pt acelasi motiv o folosesti.
   Un alt motiv ar fi... ca sa faci impresie in fotografie
   Sau ca sa te integrezi in peisaj. Daca o porti cum o poarta japonezii pt a nu contamina pe cei din jur cu virusul gripei sau alte asemenea, inseamna ca o porti si acasa, in Bucuresti. Asa o fi?
   Hai lamureste-ne pt ce porti masca, ca sa putem dormi linistiti la noapte :-).
   Mersi.
  • 0 (8 voturi)    
   :)) (Sâmbătă, 19 martie 2011, 23:41)

   katiuska [anonim] i-a raspuns lui Cristian Botez

   1. da, e forum fiecare isi zice cu pararea...de-aia e libertate.
   2. nu sunt domnisoara..sunt chiar domn..katiuska e cateaua.
   3. nu prea vad relevanta cu facutul armatei...fiind un domn am facut si eu...dar nu are legatura cu articolul
   4. nu dau lectii in domeniul No Offence! (sincer nici nu stiam ca exista unul....dar dumneata te cam oftici!sac)
   5. nu a zis nimeni ca japonezii nu sunt speriati. din contra sunt si inca cum..doar ca fiind o natie extrem de civilizata, si ma repet care da lectii intregii lumi, no prea arata! si sunt de admirat cum infrunta problemele
   6. numi doresc sa fiu in preajma unor asemnea evenimente, si nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva! din contra...
   7. bransa mea e in domeniul......surpriza...nuclear (si nu e la misto zis)....merci. succes si dumitale domnule ziarist!
 • -1 (9 voturi)    
  :) (Sâmbătă, 19 martie 2011, 23:59)

  Cristian Botez [anonim]

  Sincer, as prefera sa stau de vorba cu oameni care stiu sa se prezinte! Altimiteri se poate continua cu ironiile la nesfarsit. Sunt un tip prietenos, in general...
 • +2 (8 voturi)    
  Masca e semnul fricii de iradiere :)))))) (Duminică, 20 martie 2011, 2:16)

  Victor [anonim]

  Domnule Cristina Botez.
  V-as ruga sa imi explicati de ce in ultimii multi ani (cel putin 3) in reportajele din Japonia avem ocazia sa vedem oameni purtand masti, desi nu tin minte sa fi avut loc accidente nucleare in perioada mentionata.
  Daca puteti, parca as putea sa cred ca japonezii poarta acele masti din frica de moarte prin iradiere.
  Mai mult, poate imi puteti explica de ce putem vedea asiatici (pentru ca eu cel putin nu pot inca spune cu siguranta daca un asiatic este japonez sau chinez sau ...) purtant masti in Romania de exemplu.
  Daca nu puteti explica de ce sunt prezente aceste masti in perioade in care nu existau probleme cum sunt cele de acum, va rog sa va abtineti de a emite pareri despre fricile de care sufera japonezii.
  Cu siguranta le este frica dar dupa parerea mea articolul nu face decat sa incerce sa gaseasca lucruri senzationale fara o documentare prealabila (chiar sper sa ma contraziceti si sa imi dovediti ca v-ati documentat cand afirmati ca mastile sunt semnul fricii de moartea prin iradiere).
  In rest incerc sa ma rog pentru japonezi si pentru toti cei care se afla acum in Japonia, dar cu siguranta presa iar incearca doar sa fuga dupa senzational (si din pacate dupa bani).
  • +2 (4 voturi)    
   Victor (Duminică, 20 martie 2011, 18:58)

   Cristian Botez [anonim] i-a raspuns lui Victor

   La chestia "doar pentru bani" nu ai nimerit-o. Sunt freelancer sii merg oriunde in lume pe banii mei. Probabil nu-i voi recupera. Dar de la birou, din fatza tastaturii e usor sa scrii tot felul de chestii... daca ai timp si chef intra pe blogul meu... have a nice time! ;)
 • 0 (6 voturi)    
  Critica (Duminică, 20 martie 2011, 9:18)

  rezidentintokyo [anonim]

  Sa scrii din Osaka despre ce se intampla in Japonia este ca si cum ai scrie din Africa de Sud despre ce se intampla acum in Libia.
  In Tokyo, cei ramasi aici isi vad normal de viata. Chiar si restaurantele si barurile functioneaza normal chiar daca nu sunt la fel de populate ca de obicei.
  Japonezii nu mi se par speriati, sunt prea tristi pentru drama prin care trec ca sa isi mai permita sa fie speriati. Dimineata ii poti vedea imbracati la fel de eleganti iar fetele la fel de cochete mergand la serviciu. Disciplina e cuvantul de ordine, asa cum firesc ne puteam astepta din partea lor. Un astfel de popor nu va decadea niciodata, si chiar daca s-ar intampla vor renaste de fiecare data din propria cenusa, asa cum au facut-o de nenumarate ori.
  Din pacate este vizibil ca multi au plecat din Tokyo deja, spre alte zone mai sigure.
  Turnurile care altadata luminau semete centrul orasului, zac acum in intuneric.
  Am fost la un minimarket sa imi cumpar un sandwich. De regula ti-l si incalzeau la un cuptor cu microunde. Acum vanzatoarea mi-a spus ca nu se poate. De ce? Pentru ca guvernul a cerut locuitorilor sa faca economie la curent, iar ei se conformeaza, nu pentru ca ii controleaza cineva ci pentru ca stiu ca asa li s-a cerut. Din aceeasi ratiune, in unele locuri, au oprit scarile rulante, dar atentie, doar la sensul de coborare. Cat de onesti cu ei insisi pot fi!
  Daca noi, romanii, am vrea sa invatam ceva acum, ar trebui sa venim fiecare aici intr-un stagiu de cateva zile, fara sa facem nimic altceva decat sa observam cum isi traieste acest popor minunat drama.
  Si ar mai fi enorm de multe de spus...
  • 0 (6 voturi)    
   Catre; Rezident Tokyo (Duminică, 20 martie 2011, 17:03)

   RANG [utilizator] i-a raspuns lui rezidentintokyo

   Comentariul Dvs. este pertinent in ceea ce priveste decenta japonezilor, pe care nu am cum sa o contrazic, neavand ocazia sa merg acolo pana acum. Restul comentariului nu are insa nimic de a face cu prestatia jurnalistica a autorului, pe care o criticati fara sa puteti aprecia obiectiv, si fara sa aveti reperele necesare necesare acestei profesii. Materialul este unul de atmosfera, nu e nimic senzationalist, si ziaristul a facut o relatare despre "pulsul locului", asa cum l-a simtit interactionand cu cei din Osaka. Nu mi se pare ca ar avea pretentia ca face o aplicare sui-generis asupra intregii Japonii, de altfel, reportajul se incadreaza la categoria "reportaj" , si nu la "stire" (dar pentru a face aceasta diferenta ar fi trebuit sa fiti in domeniu, ceea ce, evident, nu este cazul). Cat despre ceea ce a scris doamna doctorand pe care o ridicati in slavi, am un singur cuvant : jenant. Nu suport romanii care, odata ajunsi in strainatate, isi fac varza conationalii ramasi in tara si arunca cu noroi in propriul neam. De 15 ani calatoresc in lumea intreaga, si credeti-ma ca expatii care vorbesc cel mai urat despre propria tara, sunt romanii. Multora le este si jena sa vorbeasca romaneste pe strada, mai ales in momente in care presa mondiala mai bifeaza cate o bila neagra pe lista de blam a Romaniei. Repet, nu neg calitatile japonezilor, dar nu am sa fiu niciodata de acord sa imi fac varza neamul prin comparatie cu alta natie. Da, avem problemele noastre, dar nu asa le rezolvam, iar asta nu inseamna ca suntem inferiori altor natii. Asa ca Doamna doctorand poate sa ramana pe alte meleaguri cat doreste.
 • 0 (6 voturi)    
  Recomandare (Duminică, 20 martie 2011, 14:55)

  Lucstem [anonim]

  Stiam ca acest site de stiri,HotNews.ro,e unul dintre cele mai bune si,pentru asta,il apreciez foarte mult.Insa,iata ca mai are si scapari si ma refer la faptul ca a trebuit sa trimita in indepartata Japonie pe unul din neavenitii ce se cred ziaristi impartiali si competenti si de care,de altfel,nu prea a auzit nimeni.Si chiar daca nu a fost trimis de catre prestigiosul site,nu era neaparat necesar sa i se publice "productiile" demne poate doar de multele tabloide ce exista.Ar trebui sa faceti comparatie intre acest articol si mailul prezentat la urmatoarea adresa:
  http://www.gandul.info/news/m-am-enervat-revolta-unei-doctorande-romance-din-japonia-aici-nimeni-nu-s-a-batut-pe-zahar-scrisoarea-manifest-a-ceciliei-manoliu-8074853 ,scris de o nespecialista in ziaristica dar care stie sa transmita exact situatia,emotiile si spiritul actual al poporului japonez.
  Sau,si mai aproape,cititi cu atentie comentariul semnat de "rezidentintokyo", care este exact cum ar trebui sa fie o relatare onesta.
  Corespondentul site-ului a uitat sa-si lase in tara nedoritele reflexe dambovitene,panicarde,si,demn de semnalat,nu a scapat insa ocazia sa se pozeze cu o "masca" pe figura sa-l vada cei de acasa ce bine arata el intro tara dupa cutremur.Sau sa arate cum se protejeaza el contra radioactivitatii!Penibil...
  Intro tara in care munca,ordinea,cinstea si onoarea au locurile de frunte ducand chiar la acest autodistrugator ritual numit harakiri,o tara a vestitilor si integrilor razboinici,samuraii,o tara ce reuseste doar in 3 zile sa reconstruiasca o portiune de autostrada,o tara in care nu mai sunt locuri pentru ...salvatori si oricine cauta sa ajute cu ceva,orice,pe cei din zonele afectate de nenorociri,o tara ce a depasit o multime de dezastre printre care si cele de la Hiroshima si Nagasaki,intreaga natiune are insuflata notiunea de solidaritate si nu cred ca mai poate fi atat de panicata si sa tremure, chiar si in intimitate, de frica unui alt dezastru.
  Oricum,ar fi b
  • 0 (6 voturi)    
   Adevarata recomandare (Duminică, 20 martie 2011, 15:14)

   Lucstem [anonim] i-a raspuns lui Lucstem

   Oricum,ar fi bine ca atunci cand mai trimiteti asemenea persoane sa fiti convinsi si ca inteleg ce vad si ce li se spune,cu buna credinta,de catre localnici. Altfel pacat de reputatia acestui site...
  • +2 (4 voturi)    
   Pentru: Lucstem (Duminică, 20 martie 2011, 17:20)

   RANG [utilizator] i-a raspuns lui Lucstem

   Despre frica de iradiere.. mi se pare normal sa existe, in orice conditii, in mintea si in sufletul oricari om normal la cap. Daca nu ii e frica, indiferent de natia careia ii apartine, indiferent ca e strungar sau savant in domeniul nuclear, clar are o problema, Cu atat mai mult mi se pare normal ca celor care s-au obisnuit cu 3 cutremure pe zi, si nu de azi, de ieri, sa le fie mai teama de iradiere, o amenintare pe care nu o vezi, nu o simti, nu o mirosi si despre care nu stii cat este de aproape, pentru ca autoritatile nu te informeaza. Nu sunt cuvinetele mele, ci ale unei japoneze cu masca de protectie pe fata, intervievata de CNN. La fel de normal mi se pare si ca ziaristul sa poarte o masca pentru a se proteja, indiferent ca are sau nu efect. De cutremur nu are cum sa se apere.. Probabil Dvs. doriti ca jurnalistii sa transmita din noroaie fara sa-si puna cizme de cauciuc, sau din zone de conflict armat fara casca si vesta antiglont. Si cand ii vedeti echipati in acest fel la televizor sau in ziare, ii considerati niste penibili care se costumeaza tip carnaval de dragul senzationalului...
   Cat despre japonezi, repet cele scrise intr-un comentariu de mai sus: am toata admiratia pentru ei, deplang cu sinceritate napasta care i-a lovit si le doresc tot binele din lume. Dar asta nu inseamna sa imi desfiintez propriul neam si pe ziaristii care au mers acolo ca noi sa avem ce comenta savant de acasa, din fotoliu.
  • +2 (4 voturi)    
   Catre: Lucstem (Duminică, 20 martie 2011, 18:36)

   RANG [utilizator] i-a raspuns lui Lucstem

   Despre frica de iradiere: mi se pare cat se poate de fireasca. Cui nu ii este frica de asa ceva, indiferent de natie si indiferent de profesie, inseamna ca are o problema. E normal sa te protejezi asa cum poti, mai ales cand amenintarea in cauza nu se vede, nu se simte, nu se miroase, iar autoritatile nu iti spun cat de mare este pericolul. Nu sunt cuvintele mele, ci ale unei japoneze cu masca de protectie pe fata, intervievata la CNN. Asa ca e normal ca si ziaristul sa poarte aceasta masca, chiar daca s-ar putea ca efectul sa fie mai mult psihologic. Daca de cutremur nu te poti apara, de un aer bolnav, macar poti incerca ! In opinia dumitale, insa, ar trebui ca ziaristii sa transmita din noroaie pana in gat fara sa poate cizme de cauciuc, sau din zonele de conflict armat, fara casca si vesta antiglont.. Inteleg ca pe corespondentii de presa pe care dumneata ii vezi la tv sau in ziare echipati in acest fel, ii consideri niste penibil care se costumeaza ca sa dea bine..
   Cat despre autorul reportajului, renunta la "recomandari." Hotnews stie ce face, Da un search pe google si dupa aia mai vorbim, daca-mi spui cu ce te ocupai Dumneata in 1992, cand C.Botez, care pe atunci lucra la Romania Libera, a fost primul jurnalist roman care a ajuns si a facut corespondente de razboi din Kosovo. Si asta face de 20 de ani, transmite din zonele de conflict, in timp ce dumneata si altii la fel, exersati sportul national: bascalia.. din fotoliul confortabil de acasa..
   Cat despre japonezi, au toata compasiunea mea pentru ceea ce li se intampla si le doresc tot binele din lume. Ii admir pentru darzenie, dar oricat de mult s-ar mobiliza sa nu-si arate teama, sunt sigura ca ea exista, pentru ca ii consider oameni normali.
 • -1 (5 voturi)    
  pe scurt (Duminică, 20 martie 2011, 21:18)

  lady_c [utilizator]

  D-le jurnalist cred ca ar trebui sa aveti decenta sa va abtineti sa mai continuati in apararea articolului. Articolul este panicard si plangacios - in spiritul jurnalismului romanesc de duzina.
  L-ati facut de oaie si gata. Asumati-va criticile si invatati din ele - dar aveti decenta sa nu mai aruncati cu noroi aiurea si sa nu mai interpretati.

  Invatati ceva din decenta japonezilor pe care incercati sa ii percepeti si pastrati in moment de reculegere.
 • -1 (5 voturi)    
  Bravo, Cristi ! (Duminică, 20 martie 2011, 22:49)

  Mihaita [anonim]

  Foarte bine scris articolul, ai intrat dincolo de starea de spirit oficiala prezentata la tv. Nu neg ca japonezii sunt extraordinar de bine organizati ca popor, dar asta nu inseamna ca nu sunt si ei tot oameni si ca se tem, chiar daca nu arata asta. Cat despre masti, domnul Botez a scris foarte clar ca japonezii obisnuiesc sa poarte mastile primavara, impotriva polenului, doar ca acum exista un pericol mai mare impotriva caruia incearca sa se protejeze. Si foarte bine ca a purtat si el, chiar n-ar avea niciun rost sa isi puna sanatatea in pericol, ziaristii nu trebuie sa se transforme in kamikaze ca sa fie pe placul unora, cum sunt postacii de mai sus care isi dau cu parerea aiurea in tramvai. Probabil o sa-mi dati o mie de voturi cu minus, ca vad ca doar la asta sunteti buni. Nu-i bai ! Cristi, da-i inainte, astept sa te mai citesc si nu mai pune la suflet ce zic niste anonimi pusi sa dea cu batul. Parca-i si vad: tipul clasic de contopist care a apucat un grant pe afara si acum le stie pe toate. Asta daca sunt mai multi, ca mie mi se pare ca e unul singur, care isi multiplica frustrarile sub mai multe nume.. Hai noroc si Bafta multa !! Sa te intorci cu bine.
  • +1 (5 voturi)    
   E bine ca va luati in serios (Luni, 21 martie 2011, 8:21)

   R M Roman [anonim] i-a raspuns lui Mihaita

   Nene Mihaita,

   E frumos sa-ti aperi prietenul, dar au trecut vremurile cand a calatori din Romania in afara era apanajul unor privilegiati. Sunt mii de romani care traiesc in toate colturile lumii si sunt "in tune" cu societatile in care traiesc.

   Japonia e o lume aparte. Ca sa intelegi mentalitatea japoneza iti trebuie un pic de timp. Cred ca n-ai inteles ca unii din cei ce au raspuns la articol n-au facut-o pentru ca sunt gelosi pe prietenul tau jurnalist, ci doar pentru ca ce a scris prietenul tau e un pic "embellished"...

   Pentru nenea/tanti RANG: din nefericire, unii dintre cei ce am avut nesansa sa ne fi nascut in Romania si sa vorbim aceiasi limba cu unii ca domniile voastre folosim spiritul critic pentru a invata pe cei ce nu stiu ceea ce ar trebui sa stie.

   Observ ca toti cei care si-au permis sa va contrazica prietenul ziarist au facut-o civilizat, la obiect. Domniile voastre ati aruncat cu invective demne de traficul de pe bulevardul Magheru in ora de varf. Mai cititi odata si realizati de ce devine din ce in ce mai greu de suportat atitudinea specifica neamului.
   • -1 (5 voturi)    
    Domnule Roman, (Luni, 21 martie 2011, 11:20)

    RANG [utilizator] i-a raspuns lui R M Roman

    Inainte de va lansa in sfaturi, va recomand sa mai cititi si Dvs. urmatoarele: Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, si un manual de gramatica. Dupa ce aflati ce inseamna cuvantul invective si faptul ca vorbim aceEasi limba romana, va mai asteptam cu noi comentarii. Cu stima,
    • 0 (4 voturi)    
     Nu sunt sfaturi, sunt constatari (Luni, 21 martie 2011, 18:42)

     R M Roman [anonim] i-a raspuns lui RANG

     INVECTÍVĂ, invective, s. f. ♦ Procedeu stilistic care constă în folosirea expresiei violente, agresive. – Din fr. invective, lat. invectivae.

     "... asta face de 20 de ani, transmite din zonele de conflict, in timp ce dumneata si altii la fel, exersati sportul national: bascalia...'

     "...Parca-i si vad: tipul clasic de contopist care a apucat un grant pe afara si acum le stie pe toate. ... care isi multiplica frustrarile sub mai multe nume..."

     Stimabililor, stim ca nimeni nu va poate da sfaturi, asa ca doar constatam. Spuneati ca nu ati ajuns inca acolo (..in ceea ce priveste decenta japonezilor, pe care nu am cum sa o contrazic, neavand ocazia sa merg acolo pana acum...), sunt destui vorbitori de limba romana care locuiesc in Japonia si care v-ar putea oferi o alta interpretare a realitatii decat prietenul ziarist.

     Oricum, e laudabil efortul ziaristului de a reda atmosfera. Se vroia doar subliniat tusa un pic panicarda care insa nu e in firea japonezului. Iar chestia cu masca chirurgicala, e corecta partial, e folosita impotriva polenului de cedru, dar in marea majoritate a cazurilor e folosita pentru a nu raspandi guturaiurile in public, nu numai in Japonia, ci si in Coreea de Sud sau in Taiwan.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by