Un elicopter al armatei japoneze a inceput joi dimineata sa toarne apa pe reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima-Daiichi ca sa raceasca barele de combustibil supraincalzit, scrie agentia nipona Jiji citand Agentia japoneza de aparare. Aceasta operatiune este o prioritate, deoarece norul de fum este tot mai mare, a precizat agentia.

Un elicopter militar toarna apa in reactoarele de la Fukushima DaiichiFoto: Reuters

Radioactivitatea a fost prea mare miercuri pentru ca un elicopter sa poata desfasura operatiunea de racire de la reactorul 3, care preocupa cel mai mult autoritatile japoneze.

Situata la 240 km nord de Tokyo, centrala de la Fukushima, puternic afectata de cutremurul devastator din 11 martie, s-a confruntat cu o serie de explozii aproape zilnice la reactoare sale.

Operatorul centralei, compania nipona TEPCO spera sa restabileasca curentul electric in centrala pentru a putea pompa apa necesara racirii reactoarele si a barelor de combustibil uzat.

Expertii se tem ca izbucneste un nou incendiu care ar creste si mai mult radioactivitatea in zona. Nivelul de radioactivitate la centrala nucleara este in scadere, potrivit TEPCO.

UPDATE Ora 19,40 AIEA a fost informata de Japonia ca inginerii au reusit sa conecteze reactorul 2 la o sursa externa de electricitate, anunta Reuters.

UPDATE Ora 18,15 Agentia Internationala pentru Energia Atomica a afirmat ca situatia centralei nucleare ramane foarte serioasa, dar nicio inrautatire majora nu a intervenit de miercuri.

Graham Andrew, un oficial de rang inalt al AIEA, a precizat ca reactorul numarul 4 este un motiv major de ingrijorare.

"Situatia actuala de la centrala Fukushima Daiichi ramane foarte serioasa ... (dar) nu au existat inrautatiri semnificative de incepand de ieri".

UPDATE Ora 14,45 Autoritatile japoneze vor continua sa arunce apa din aer asupra reactorului numarul 3.

Tokyo Electric Power Co, operatorul centralei, a anuntat ca se vede fum alb sau abur deasupra reactorului numarul 2.

UPDATE Ora 14.11: Nivelul radioactivitatii in zona centralei Fukushima a crescut dupa ce reactoarele au fost "bombardate" cu tunurile de apa, anunta Kyodo

UPDATE 6: Ora 13,10 Doua camioane speciale ale armatei au inceput joi, la inceputul serii, sa arunce apa pe reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, a anuntat televiziunea publica NHK, preluata de AFP.

UPDATE 5: Autoritatile japoneze anunta ca nu au putut folosi camioane cisterna echipate cu tunuri de apa la reactorul de la Fukushima 1 din cauza radiatiilor mari, a relatat postul public de televiziune NHK.

UPDATE 4: Un avion care transporta bor, element chimic care intarzie procesul de fisiune nucleara, a decolat in aceasta dimineata spre Japonia, a anuntat Eric Besson, ministrul Energiei din Franta, citat de AFP. "In aceasta dimineata, la ora 11:00 (ora Frantei), primul avion francez ce are la bord 95 de tone de bor a decolat spre Japonia. De asemenea, am furnizat si echipamente indispensabile pentru protectia impotriva radiatiilor", a spus oficialul pe postul de televiziune France 2.

UPDATE 3: Ministrul japonez al Apararii Toshimi Kitazawa care a autorizat elicopterele armatei sa intrevina pentru a incerca sa raceasca reactorul 3 al centralei de la Fukushima 1, a declarat joi ca nivelul radiatiilor a fost 4,13 millisievert (mSv) pe ora (unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism) la o altitudine de 300 de metri, scrie agentia Kyodo. Nivelul de radiatii maxim admis pana la care organismul uman nu este in pericol este 1.

UPDATE 2: Aproximativ 10.000 de oameni au fost condusi la centre de evacuare si la cele de sanatate din prefectura Fukushima pentru a se supune la testele de expunere la radiatii in urma problemelor de la centrala nucleara Fukushima 1afectata grav de cutremurul devastator din 11 martie, au anuntat joi oficialii prefecturii citati de agentia Kyodo. Teste de screening sunt facute in 26 de locuri. Radioactivitatea a fost detectata la sase persoane, au declarat autoritatile.

UPDATE 1: O parte a Japoniei risca, joi, o cadere a curentului electric pe scara larga cazul in care consumul nu se reduce. Productia este redusa din cauza avariilor la centralele nucleare in urma cutremurului din 11 martie, a avertizat ministrul Industriei, Banri Kaieda, citat de presa internationala.