Aviatia libiana a bombardat din nou orasul Brega, din estul tarii, care adaposteste un important terminal petrolier si care se afla sub controlul rebelilor, relateaza AFP, care citeaza martori oculari.

ORa 18,00 Atacul aviatiei nu a provocat victime la Brega. "Avioane de vanatoare au lansat o bomba in sectorul situat intre compania petroliera si zona rezidentiala", a declarat AbdelFattah al-Moghrabi, un oficial al spitalului din Brega. Se pare ca nu exista victime.

"Este foarte important sa aparam Brega pentru ca ei (fortele pro-Gaddafi), daca ocupa acest loc, se vor indrepta dupa aceea spre Ajdabiya. Or Ajdabiya este un punct central pentru ei, deoarece permite conectarea vestului de est si sud", a explicat un inginer, sub protectia anonimatului.

"Daca ocupa compania petroliera din Brega, ei pot taia electricitatea la Benghazi", a precizat Mohammed Khanis, care lucreaza la uzina petroliera.

La Benghazi, un purtator de cuvant al opozitiei a evocat o intarirea a armatei regulate in directia Ras Lanouf, la aproximativ o suta de kilometri vest de Brega. "Asteptam sa vedem daca vor ataca sau doar isi intaresc liniile", a precizat acesta.

Ora 15.30 Seif al-Islam Gaddafi a minimalizat amploarea revoltelor din tara, afirmand ca tatal sau ar obtine 80% din voturi daca s-ar organiza alegeri.

Intr-un interviu publicat joi de cotidianul pan-arab Asharq al-Awsat, fiul liderului libian a afirmat ca disidentii nu reprezinta decat o parte infima a poporului libian. "Vorbim de patru sau cinci persoane, sa spunem 100.000, sau chiar un milion, daca vreti", a spus el.

"Or, poporul libian are sase milioane de oameni si daca s-ar organiza alegeri am obtine 80% din voturi", a adaugat el.

Ora 11.45 NATO nu prevede o interventie in Libia, dar se pregateste "pentru orice eventualitate", a afirmat joi secretarul general al Aliantei atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

In cursul diminetii, fortele locale au fost sprijinite de rebeli din alte orase, pentru a intari pozitiile ocupate de rebeli inainte de un nou atac al trupelor loiale colonelului Muammar Gaddafi.

"Fortele lui Gaddafi pregatesc un nou atac astazi", a declarat Mahmud al-Fakhri, un insurgent care a parasit orasul Ajdabiya, situat la circa 70 km de Brega, joi dimineata, alaturi de un grup de oameni.

Miercuri, lupte violente au opus timp de mai multe ore insurgentii si armata regimului Gaddafi, sustinuta de aviatie si de artileria grea.

Cel putin zece persoane au pierit in confruntarile de ieri, dar opozitia a reusit sa pastreze controlul asupra orasului.

Insurgentii care au sosit in Brega joi dimineata au adus cu ei un tun anti-aerian.

La Ajdabiya, strazile erau goale joi dimineata, fara semne vizibile de tensiune. In ziua precedenta, si acest oras a fost bombardat de aviatia libiana.