NASA a realizat prima vedere de 360 grade a intregului Soare, cea mai completa imagine a Soarelui de pana acum. Fotografia a fost realizata datorita navelor spatiale gemene Nasa Stereo (Solar TErrestrial RElations Observatory) care au aliniat camere pe partile opuse ale Soarelui pentru a obtine imaginea, scrie Foxnews.

360 de grade in jurul SoareluiFoto: NASA

Posibilitatea de a vedea Soarele in ansamblu va permite oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine complicatele modele solare si sa planuiasca misiuni in sistemul solar al robotilor sau al navelor spatiale cu echipaj, spun oamenii de stiinta.

"Soarele este un obiect complex care influenteaza numeroase aspecte ale vietii noastre", a declarat cercetatorul britanic Richard Harrison. "In acelasi mod in care nu putem intelege actiunea creierului studiind doar un fragment al acestuia, este esentiala o cercetare globala a Soarelui, ca obiect complet, pentru a intelege cum functioneaza", a adaugat acesta.

Harrison este, de asemenea, co-investigator al misiunii NASA SDO care a contribuit la obtinerea fotografiilor de mare rezolutie ale Soarelui.

Oamenii de stiinta vor sa anticipeze mai bine fenomenele meteorologice din spatiu si eruptiile violente de pe suprafata Soarelui. Aceste eruptii pot defecta satelitii, pot intrerupe comunicatiile si anula sistemele energetice de pe Pamant.