Un cetatean egiptean si-a dat foc in fata cladirii Guvernului din Cairo marti, iar un altul s-a autoincendiat in Alexandria, la doar o zi dupa un gest similar facut de un alt barbat, in fata Parlamentului din capitala Egiptului, transmite Reuters. Luni, Abdou Abdel Moneim Gaafar (49 de ani), proprietarul unui mic restaurant in Qantara, si-a turnat combustibil peste haine si si-a dat foc in momentul in care mai multe persoane aflate in zona au incercat sa se apropie de el. Barbatul incerca se pare sa protesteze impotriva conditiilor dificile de trai.

Rudele avocatului din Cairo, ce s-a autoincendiat martiFoto: Reuters

O sursa din domeniul securitatii a declarat ca barbatul care si-a dat foc marti la Cairo, avocatul Mohamed Farouk Hassan, a strigat sloganuri impotriva cresterii preturilor inainte de a se autoincendia.

Cadrele medicale de la un spital din capitala egipteana au declarat ca asteapta sosirea iminenta a unei victime cu arsuri, insa nu au prezentat detalii.

Pe de alta parte, un alt egiptean si-a dat foc in apropiere de locul in care se afla Farul din Alexandria. Potrivit serviciilor de securitate, ar fi vorba de Ahmed Hachem al-Sayyed, un somer in varsta de 25 de ani, bolnav psihic.

Incidentele de marti vin la o zi dupa ce un egiptean si-a dat foc luni in fata Parlamentului din Cairo, pentru a protesta se pare impotriva conditiilor de trai, din ce in ce mai proaste. Publicatia independenta "Al-Masry Al-Youm" a relatat, citand martorii, ca inainte de a se autoincendia, Abdou Abdel Moneim Gaafar a strigat "Serviciul de securitate, drepturile mele sunt pierdute in aceasta tara!"

Gestul celor trei egipteni aminteste de cel al barbatului din Tunisia, care a dus la declansarea revoltelor anti-guvernamentale din tara nord-africana. Mohamed Bouazizi, un vanzator de legume in varsta de 26 de ani, si-a dat foc dupa ce politistii i-au confiscat caruciorul cu care transporta produsele. Bouazizi a decedat din cauza ranilor grave, insa gestul sau a dus la declansarea revoltelor care au pus capat regimului presedintelui Zine al-Abidine Ben Ali.

Analistii sustin de altfel ca revoltele din Tunisia s-ar putea dovedi "contagioase", multi locuitori din zona Golfului Persic si a Africii de Nord fiind nemultumiti de preturile in crestere, saracie, rata inalta a somajului si de sistemele politice dictatoriale, care le ignora vocile.

In ultimele zile, cazuri similare de autoincendiere s-au inregistrat in Algeria si Mauritania.