India a produs cel mai usor avion de vanatoare supersonic din lume, care va inlocui vechile avioane MiG 21. Avionul de 13 tone, numit Tejas, a inceput sa fie proiectat inca de la mijlocul anilor 1980. Primul zbor a fost efectuat de Tejas pe 4 ianuarie 2001, relateaza RIA Novosti.

TejasFoto: Agerpres/EPA

Fortele Aeriene Indiene au facut o cerere de 200 avioane Tejas cu un singur loc si 20 avioane cu doua locuri, pentru instructaj. "Acesta este un moment istoric pentru Fortele Ariene si comunitatea stiintifica. India a intrat pe lista puterilor de elita capabile de a construi platforme aeriene de la zero", au declarat autoritatile indiene.

Primele 40 de avione vor fi echipate cu motoare General Electric F404. In acelasi timp, inginerii indieni proiecteaza impreuna cu expertii francezi un motor autohton cu turbina cu gaz, numit Kaveri. Rusia a inceput sa testeze motorul Kaveri in toamna anului 2010.

Stirea vine la cateva zile dupa ce presa de la Beijing a comentat miercuri, pe larg, imaginile publicate recent de un site neguvernamental chinez cu avionul de vanatoare invizibil Chengdu J-20, realizat pentru armata din China.