Un vultur folosit la studiul migratiei pasarilor a fost arestat intr-o zona rurala din Arabia Saudita, sub suspiciunea ca e "spion Mossad", relateaza Haaretz. Localnicii au declarat pentru ziarul saudit Al-Weeam ca pasarea era parte a unul "complot sionist".

Vulturul cu codul de identificare R65 era folosit de oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv in cercetarile legate de migratia pasarilor si de masurarea altitudinii la care zboara.

Potrivit presei din Arabia Saudita si din Israel, pasarea ar fi zburat deasupra teritoriului saudit, fiind arestata imediat sub suspiciunea ca e "spion" al Mossad, agentia israeliana de informatii.

Vulturul, care a fost capturat langa casa unui seic din zona Hayel din Arabia Saudita, ar fi fost dotat cu un transmitator GPS, iar pe un picior avea o bratara inscriptionata "Universitatea Tel Aviv".

Localnicii au declarat pentru ziarul saudit Al-Weeam ca pasarea era parte a unul "complot sionist".

Acuzatiile aduse de autoritati impotriva pasarii au devenit virale, sute de cititori afirmand pe forumurile si ziarele de limba araba ca "sionistii" au antrenat pasarile pentru spionaj.

Cercetatorii israelieni au declarat ca sapte vulturi plecati din Israel au ajuns in ultimii ani in Arabia Saudita. Transmitatoarele a patru dintre ei nu mai functioneaza, iar un alt vultur zboara in prezent deasupra teritoriului saudit, dupa ce a ajuns pana in Sudan.

Haaretz aminteste ca guvernatorul din Sinai a sugerat recent ca un rechin ce a atacat turistii in Marea Rosie a fost antrenat de agenti israelieni pentru a destabiliza industria turistica din Egipt. O turista din Germania a fost ucisa de un rechin in timp ce facea scufundari in statiunea de la Marea RosieSharm el-Sheikh, iar alti trei turisti din Rusia si unul din Ucraina au fost raniti grav in urma a doua atacuri distincte ale rechinilor.