Julian Assange -fondatorul Wikileaks- traieste, dupa eliberarea sa conditionata dupa noua zile de inchisoare, impreuna cu garda sa de corp intr-un conac, in mediul rural englez, imprumutat de un bogat simpatizant.

Julian Assange, eliberat pe cautiuneFoto: Agerpres

Asteptand ca justitia britanica sa decida daca va fi extradat in Suedia, in urma a doua plangeri pentru agresiune sexuala, el se afla sub un control strict al politiei, scrie Le Monde.

Intr-un interviu acordat ziarului Le Monde, el vorbeste despre problemele financiare ale Wikleaks. Unele dupa altele, serviciul de plata online PayPal, companiile de carti de credit Visa si MasterCard, apoi Bank of America si banca elvetiana Postfinance au blocat fara preaviz tranzactiile WikiLeaks si au inchis conturile personale ale lui Julian Assange.

"Gratie mediatizarii actiunii noastre, am inceput sa primim aproape 100 000 de euro donatii pe zi", mai ales din sume mici provenind de la simpatizanti din lumea intreaga.

Dar aceasta nu a durat. "Bancile au taiat tot. Intr-o saptamana am suferit o pierdere a castigurilor de aproape 100 000 de euro pe zi, adica in total o jumatate de milion de euro. Or aceasta arma de razboi ne-ar fi permis sa continuam sa functionam timp de cel putin sase luni. Si aceasta pierdere creste zi dupa zi", a declarat Assange.

Potrivit lui Assange, aceasta cascada de interdictii bancare nu este o coincidenta. El este convins ca Washingtonul, care vrea ca Assange sa aiba pierderi dupa divulgarea de catre Wikileaks a documentelor militare si diplomatice confidentiale americane, orchestreaza in secret un razboi financiar.

"Este interesant de vazut cum functioneaza cenzura in Occident. O cenzura economica extrajudiciara, care rezulta din amestecul politicului in multinationale. Aceste presiuni se extind la banci elvetiene, care sunt sensibile la amenintarile americane de reglementare a fluxurilor financiare".

In acelasi timp, el ii invita pe sustinatorii sai sa-i trimita bani prin transferuri bancare in conturile din Islanda si Germania sau prin mandat postal la adresele din Anglia si Australia.

Australianul a fost arestat la inceputul lunii decembrie in Marea Britanie, in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

El a sustinut, ulterior, ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice.

Pe 16 decembrie, Assange a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth. Australianul a promis atunci ca va dovedi ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.

"Riscul de care ne-am temut mereu este extradarea in SUA si asta pare sa fie din ce in ce mai serios si din ce in ce mai probabil", a spus Assange, aflat intr-o casa din apropierea orasului Norwich, de unde nu are voie sa iasa, sub termenii eliberarii conditionate, decat la anumite ore.

Julian Assange a fost declarat Omul Anului 2010 de prestigiosul cotidian francez Le Monde, in urma voturilor cititorilor de pe site-ul publicatiei.