Cheltuielile organizatiei Wikileaks au crescut de mai bine de 13 ori fata de nivelul la care erau in urma cu doar sase luni, a declarat vicepresedintele organizatiei care se ocupa cu managementul financiar al site-ului, Hendrik Fulda, pentru revista Wired. De la un nivel modest, de doar 38.000$ pe luna in intervalul octombrie 2009 - iulie 2010, Wikileaks a ajuns in prezent la aproximativ 100.000$ pe luna.

Julian AssangeFoto: Reuters

Noile costuri vin, conform declaratiilor lui Fulda, din plata angajatilor WikiLeask. Aceasta miscare este una noua pentru site, care s-a bazat pana anul acesta pe un staff permanent extrem de redus, de doar cateva persoane, plus sute de voluntari care ajutau la mentinerea site-ului pro bono. Inca nu au fost eliberate date despre numarul angajatilor sau despre nivelul salariilor, dar fundatia Wau Holland, cea care se ocupa de finantele site-ului, a promis un raport detaliat inainte de finele anului.

Fundatia germana Wau Holland are legaturi declarate cu grupul de hackeri Chaos Computer Club (CCC), unul dintre cele mai vechi din lume, cu activitate neintrerupta inca din anul 1981. Wau Holland este numele unuia dintre cofondatorii grupului de hackeri.

Intr-un interviu recent cu ziarul german Der Spiegel, Fulda a declarat ca organizatia a primit in intervalul octombrie 2009 - decembrie 2010 aproximativ 1,2 milioane de dolari ca donatii, din care 495.000$ au fost cheltuiti in ultimele cinci luni.

Doar 20.000$ au fost oferiti de catre Wikileaks pentru apararea lui Bradley Manning, cel care a pus la dispozitia site-ului cele 250.000 de telegrame care au pus lumea diplomatiei pe jar in ultimele saptamani, plus sute de mii de documente militare despre razboaiele din Irak si Afganistan. Suma este mult mai mica decat cea promisa de Julian Assange, care s-a angajat ca va contribui cu jumatate din costurile apararii lui Manning, estimate la 100.000$.

Inca nu au fost facute publice costurile implicate de atacurile informatice asupra site-ului si mutarea succesiva a acestuia pe mai multe servere.

La ora actuala WikiLeaks nu mai poate primi donatii prin nici unul dintre canalele principale folosite pana in prezent (PayPal, Visa si Mastercard), iar impactul pe care acest lucru il va avea asupra capacitatii site-ului de a opera in viitor nu este cunoscut.