Opt persoane au murit in Marea Britanie in urma unor infectii cu virusul gripal A/H1N1, incepand din luna septembrie, a anuntat sambata Agentia pentru Sanatate, confirmand partial informatii publicate de cotidianul The Independent, relateaza Mediafax, citand AFP. In total, 10 persoane au murit din cauza gripei, dar numai 8 decese au fost atribuite in final A/H1N1, care a cauzat o alerta generala in lume anul trecut.

Potrivit Agentiei pentru Sanatate din Marea Britanie, "nu este surprinzator ca tulpina A/H1N1 circula din nou iarna aceasta", deoarece se intampla "frecvent ca in urma unei pandemii, tulpina acestei pandemii sa devina virusul cel mai comun al sezonului urmator".

Vaccinul impotriva gripei distribuit in Marea Britanie contine si tulpina A/H1N1, pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile, a subliniat Agentia: "Pentru prima data, vaccinul antigripal este oferit anul acesta femeilor insarcinate, care au fost afectate mai mult in timpul pandemiei si sunt mai susceptibile sa dezvolte complicatii", au anuntat reprezentantii acesteia.

Virusul A/H1N1 nu este periculos, cu exceptia unor categorii de populatie ce prezinta risc - femei insarcinate, persoane varstnice, cardiace, diabetice si pacienti cu boli renale, hepatice si pulmonare, persoane cu sistemul imunitar slabit.

"Pentru majoritatea oamenilor, gripa nu este mortala si dureaza in general circa zece zile. Totusi, ea se poate dovedi mai periculoasa pentru persoanele cu risc", a afirmat sambata, in comunicatul HPA, profesorul John Watson, seful departamentului de boli respiratorii al Agentiei pentru Sanatate din Marea Britanie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a pus capat oficial, la 10 august, pandemiei de gripa cu virus A/H1N1, care a alertat intreaga planeta cu un an in urma.