Franta va continua sa lupte impotriva imigratiei clandestine si sa repatrieze imigrantii ilegali de pe teritoriul sau, spune, intr-un interviu acordat Le Figaro, ministrul de Interne de la Paris, Brice Hortefeux: "Imigratia ilegala trebuie sa scada si va scadea", afirma oficialul francez. Potrivit acestuia, Franta a repatriat, in 2010, in jur de 25.500 de imigranti ilegali.

"Franta, ca orice tara, are dreptul sa aleaga cine poate locui pe teritoriul sau", spune Brice Hortefeux, adaugand ca "Misiunea mea este clara - urmăreşte, sprijină şi extinde noua politică de imigraţie cerută de seful statului".

Franta a intrat in atentia CE si a ONU in urma expulzarilor din acest an. In luna august, Comitetul ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale a cerut Frantei sa "evite" evacuarile colective ale tiganilor, declarandu-se ingrijorat de proliferarea "discursurilor politice de natura discriminatorie" din Hexagon.

Recomandarile ONU au denuntat in special evacuarea tiganilor "de o maniera colectiva", fara "consimtamantul lor liber, deplin si limpede", solicitand Frantei sa "evite repatrierile colective".

In septembrie, Comisia Europeana a anuntat ca lanseaza procedura de incalcare a tratatelor impotriva Frantei, pentru neimplementarea in legislatia interna a Directivei 38/2004 privind libera circulatie in UE. Comisia a considerat ca Franta nu a transpus directiva privind libera circulatie in dreptul sau national si a cerut evitarea discriminarilor etnice.