Pentru prima oara in istorie, un premiu Nobel ar putea sa nu fie inmanat castigatorului sau unui reprezentant al acestuia. Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel, a afirmat ca la ceremonia din 10 decembrie s-ar putea sa nu fie prezent niciun reprezentant al laureatului premiului Nobel pentru Pace din 2010, chinezul Liu Xiaobo, astfel incat medalia, diploma si premiul de 1,4 milioane de dolari nu vor fi inamanate, relateaza Al Jazeera.

"Se pare ca familia lui Liu Xiaobo a renuntat la speranta ca cineva din familia laureatului sa poata veni din China pentru a fi prezent la Oslo in 10 decembrie", a spus Lundestad, citat radioul public norvegian NRK.

Liu, un dizident chinez, ispaseste o condamnare de 11 ani, dupa ce a semnat un apel pentru reformarea sistemului politic din China, pledand in favoarea pluripartitismului.

Sotia sa este arestata la domiciliu din momentul anuntarii premiului, luna trecuta.

Precedent istoric

Neinmanarea premiului ar reprezenta un fapt fara precedent in istoria de 109 ani a premiilor Nobel.

In alte trei cazuri, castigatorul premiului Nobel nu a putut veni la Oslo pentru a-si ridica medalia, dar de fiecare data un reprezentant al acestuia a participat la ceremonie si a primit premiul in numele laureatului.

"Daca totusi cineva va aparea in ultima clipa, nu va fi o problema sa schimbam planurile", a comentat Geir Lundestad.

Presiunea Chinei

Prieteni ai laureatului premiului Nobel pentru Pace au declarat ca toti membrii familiei lui Liu sunt monitorizati atent de politie, pentru a-i impiedica sa participe la ceremonia de la Oslo.

China considera ca Liu este un criminal si a facut presiuni pentru ca membrii comunitatii internationale sa nu-si trimita reprezentanti la ceremonia de la Oslo.

Pana in prezent, 36 de ambasadori au acceptat invitatia la ceremonie, in timp ce alti 16 nu au oferit inca un raspuns, a precizat Lundestad.

Ambasadorii din Rusia, Cuba, Kazahstan, Maroc si Irak au declinat invitatia, fara a oferi insa vreo explicatie.

Vladimir Isupov, un purtator de cuvant al ambasadei Rusiei, a precizat ca ambasadorul nu se va afla la Oslo in acel moment.

"Nu este o decizie motivata politic si nu am simtit nicio presiune din partea Chinei", a sustinut acesta.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat pentru Mediafax ca Romania nu va trimite seful misiunii diplomatice la ceremonie, ci va desemna o alta persoana.

Ceremonia din decembrie va include si un concert, in cadrul caruia vor canta Elvis Costello, India Arie, Herbie Hancock, Barry Manilow, AR Rahman si Jamiroquai.