Saptamanalul satiric francez Le Canard Enchaîné scrie in numarul aparut miercuri ca presedintele Nicolas Sarkozy i-a solicitat sefului directiei centrale de informatii interne sa spioneze anumiti jurnalisti "incomozi" pentru putere, potrivit LeParisien.fr. Le Canard scrie ca metoda clasica a acestui spionaj este obtinerea facturilor detaliate de la telefoanele fix si mobil al jurnalistului, pentru ca mai apoi sa ii ancheteze sursele.

Publicatia relateaza faptul ca directorul serviciului de informatii a creat un grup special pentru aceasta misiune.

Le Canard scrie de asemenea ca mai multe furturi de calculatoare au avut loc in ultimele zile in redactiile de la Le Point si Mediapart, dar si la domiciliul unui jurnalist de la Le Monde.

Site-ul de investigatii Mediapart a anuntat in urma cu o saptamana faptul ca din redactie au fost sustrase documente si inregistrari obtinute de acestia in afacerea Liliane Bettencourt care il incrimineaza pe Sarkozy, precum si doua laptopuri si un disc extern.

Cotidianul Le Monde a anuntat in septembrie ca va da in judecata administratia prezidentiala, pentru ca ar fi spionat jurnalistii care au relatat despre scandalul de finantare ilegala legat de mostenitoarea averii L'Oreal.

Ziarul sustine ca presedintia a folosit serviciile de informatii pentru a identifica una dintre sursele materialului. Biroul prezidential a respins toate aceste afirmatii, spunand ca "nu a dat niciodata instructiuni" sa investigheze sursele ziarului Le Monde.

Cotidianul spune ca administratia lui Sarkozy a fost deranjata de un articol aparut in iulie in care se relata faptul ca ministrul muncii Eric Woerth ar fi implicat intr-o ancheta legata de averea celei mai bogate femei din Franta, Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului L'Oreal. Autoritatile investigheaza daca aceasta a facut donatii ilegale campaniei electorale a lui Sarkozy din 2007.

Atat presedintele cat si Woerth, care era trezorierul partidului lui Sarkozy la acea vreme, au negat acuzatiile.

Le Monde a declarat ca a fost nevoit sa dea in judecata presedintia dupa ce a fost informat de surse din politie ca serviciile secrete au obtinut inregistrarile apelurilor unui oficial din ministerul justitiei, care colabora cu unul dintre jurnalistii sai. Potrivit Le Monde, guvernul a incalcat legea care protejeaza sursele reporterilor.

Scandalul Bettencourt

La inceputul lunii septembrie, politia franceza a perchezitionat cartierul general al formatiunii UMP, din care face parte presedintele Nicolas Sarkozy, in scandalul legat de acuzatiile de evaziune fiscala si finantare ilegala a campaniei prezidentiale a lui Sarkozy.

Fosta contabila a miliardarei, Claire T., sustine ca actualul ministru al Muncii, Eric Woerth, a primit, in primavara lui 2007, in calitate de trezorier al Uniunii pentru o miscare populara suma de 150.000 de euro, cash, pentru a finanta campania prezidentiala a lui Sarkozy. O suma foarte mare, care pare a se situa in afara cadrului legal, in conditiile in care legea pentru finantarea partidelor politice impune o donatie maxima de 7.500 de euro pe an pentru un partid si de 4.600 de euro pentru un candidat la alegeri.

Potrivit acesteia, Nicolas Sarkozy mergea frecvent, in perioada in care a fost primar de Neuilly, intre 1983-2002, la Andre si Liliane Bettencourt pentru, spune ea, a-si primi "plicul". "Toata lumea din casa stia ca Sarkozy venea acolo pentru a-si primi banii", a declarat ea.

Woerth a negat orice implicare. Ancheta prelungita a politiei franceze a slabit influenta politica a acestuia si au subminat incercarile lui Woerth si Sarkozy de a promova reforma pensiilor.

Presa franceza i-a cerut presedintelui Sarkozy sa dea explicatii acuzatiilor privind o posibila finantare ilicita a campaniei sale electorale in 2007, lucru dezmintit vehement de guvernul de la Paris. In functie de orientarea politica, ziaristii francezi sustin ca, pe fondul acestor tensiuni, este posibil sa apara o criza de incredere si de autoritate a presedintelui tarii.

Presedintele Frantei a caracterizat afirmatiile drept "calomnioase".