​In noaptea de marti spre miercuri a incetat din viata, la varsta de 73 de ani, fostul premier al Rusiei si fost ambasador al tarii sale in Ucraina, Viktor Cernomirdin. Apropiatii, citati de news.ru, spun ca in ultimul timp, Cernomardin a fost foarte bolnav. Viktor Cernomirdin a condus guvernul Rusiei incepand din decembrie 1992 pana in martie 1998. Intre 2001 si 2009 a fost ambasadorul Rusiei la Kiev.

Agentia RIA Novosti aminteste cateva momente-cheie din viata fostului premier:

* crearea miscarii Casa Noastra - Rusia, fondata in 1995;

* in iunie 1995 Cernomirdin a participat direct la solutionarea conflictului de la Budionovsk, unde teroristii au ocupat un spital. Dupa o convorbire telefonica a premierului cu liderul teroristilor, Shamil Basaev, o parte dintre ostateci au fost eliberati;

* transferul « valizei nucleare »: in 1996, in virtutea decretului prezidential potrivit caruia pe durata operatiei pe cord deschis la care a fost supus Boris Eltin, asa numitul “buton nuclear” este incredintat premierului, s-a crezut ca, intr-adevar, valiza a fost preluata de Cernomirdin. Ulterior s-a aflat ca, in realitate, Eltin nu a vrut sa cedeze controlul valizei. Pur si simplu, valiza s-a aflat in grija unui grup de ofiteri ai serviciilor speciale, care au asteptat in holul spitalului ca interventia chirurgicala sa se termine.

Cernomardin a fost un maestru al aforismelor :

« Am aproximativ doi fii »

« Nu e nimic mai rau decat o vodca buna »

« Cel mai bun mijloc de odihna este vanatoarea. Iti ofera posibilitatea de a merge, de a te plimba, de a tace si de a astepta »

« Viata mea s-a derulat intr-o atmosfera de petrol si gaze »

« Aveti timp sa observati femeile frumoase ? Da, am timp. Dar numai sa le observ. Nimic mai mult. Ceea ce regret enorm »

« Am vrut sa fie mai bine, dar a iesit ca intotdeauna »

« Guvernul este un organism atat de complex, incat daca il schimbi in permanenta, daca-l supui la presiuni, nu va iesi decat prost. Stiu, pentru ca asta mi-a fost meseria ».