China, care a blocat luna trecuta exporturile de minerale cruciale catre Japonia, recurge la aceeasi strategie in relatia cu Statele Unite si Europa in ceea ce priveste pamanturile rare, materiale esentiale pentru industria tehnologiilor de varf, au declarat, pentru New York Times, trei reprezentanti ai acestei industrii.

Pamanturile rare, formate din grupa lantanidelor si actinidelor, sunt considerate elemente critice pentru industria hi-tech. De notat faptul ca anuntul privind descoperirea unor rezerve minerale enorme in Afghanistan, in valoare de o mie de miliarde de dolari, vizeaza si rezerve semnificative de pamanturi rare, in special litiu, esential in productia bateriilor pentru telefoane mobile si laptop-uri.

Decizia Chinei pare sa reprezinte o intensificare a tensiunilor in crestere legate de razboiul valutar dintre yuan, pe de o parte, si dolar si euro, de cealalta parte. Pana de curand, Beijingul recurgea, de regula, la rezolvarea rapida si tacuta a conflictelor comerciale. Dar stoparea aprovizionarii cu pamanturi rare este cel mai recent semnal ca liderii Chinei sunt dispusi sa faca uz de noua forta economica pe care o detin.

"Embargoul se extinde" dincolo de Japonia, a declarat unul dintre reprezentantii acestei industrii, sub protectia anonimatului, de teama represaliilor din partea autoritatilor chineze.

Cei trei spun ca autoritatile vamale din China au inceput sa extinda restrictiile de luni dimineata, la cateva ore dupa ce un oficial de rang inalt de la Beijing a denuntat practicile comerciale ale SUA.

China detine 95% din productia mondiala de pamanturi rare, care au o utilizare larga atat in industria comerciala cat si militara si sunt vitale in fabricarea unei game largi de produse, de la telefoane mobile, turbine eoliene si pana la rachete teleghidate. Orice restrictie impusa de China in exportul acestor produse reprezinta un semnal de alarma pentru capitalele occidentale, in conditiile in care se crede ca acestea detin stocuri mult mai mici decat companiile japoneze.

Expertii in relatiile cu China afirma ca pozitia adoptata in exportul de pamanturi rare poate semnala si o ascensiune a nationalismului economic.

Responsabilii pentru relatiile cu presa din ministerul chinez al Comertului nu au raspuns marti la solicitarile de informatii pe marginea acestui subiect.

Sursele citate de NYT au precizat ca deocamdata nu exista nicio informatie legata de durata embargoului impus de China.

Semnalul unei pozitii comerciale mai dure a Beijingului vine dupa ce oficiali americani au anuntat vineri ca vor investiga daca regimul comunist violeaza prevederile Organizatiei Mondiale a Comertului. Investigatia va analiza si daca reducerea continua a cotelor de export pentru pamanturile rare, incepand cu 2005, concomitent cu majorarea taxelor pentru aceste exporturi, reprezinta tentative ilegale de a forta companiile multinationale sa-si relocheze productia de inalta tehnologie in China.

In ciuda confirmarilor generale legate de suspedarea exporturilor de pamanturi rare catre Japonia, Beijingul continua sa nege existenta acestui embargo.

Reprezentantii industriei si analistii interpreteaza aceasta negare ca o cale de a mentine o "arma comerciala nedeclarata", fara a oficializa acest lucru, deoarece acest fapt ar netezi calea unei actiuni de contestare in fata Organizatiei Mondiale a Comertului.

Wang Baodong, un purtator de cuvant al Ambasadei Chinei la Washington, a declarat marti ca guvernul de la Beijing impune restrictii in exploatarea si procesarea acestor elemente pentru a proteja mediul.

In ciuda numelui, majoritatea elementelor care formeaza pamanturile rare nu sunt atat de rare, noteaza NYT. Dar majoritatea industriei s-a mutat in China din cauza costurilor reduse de exploatare si a reglementarilor facile in ceea ce priveste protectia mediului.

In prezent, Congresul american ia in calcul acordarea de garantii pentru creditele destinate relocarii activitatilor de minerit si productie a pamanturilor rare in SUA. Noile mine, insa, vor ajunge la capacitatea maxima de productie in trei pana la cinci ani.

In schimb, minele existente de uraniu ar putea fi capabile sa asigure pamanturi rare prin reprocesarea materialelor excavate pana in prezent, care contin adeseori aceste elemente chimice.