In 2025, Rusia va ocupa locul sase pe lista celor mai influente state din lume, afirma National Intelligence Council (NIC). In acelasi an, Statele Unite isi vor mentine pozitia de lider, dar China va urca pe locul doi, urmata de Uniunea Europeana, India si Japonia, potrivit datelor publicate de serviciul american de informatii si citate de RIA Novosti.

Clasamentul marilor puteri in 2025Foto: National Intelligence Council

In stabilirea acestui clasament au fost luati in calcul indicatori precum produsul intern brut, cheltuielile militare, populatia si nivelul de dezvoltare a tehnologiilor.

Analiza a fost efectuata impreuna cu Institutul pentru studii de securitate al Uniunii Europene (IESUE), cu participarea specialistilor de pe cinci continente.

Expertii rusi care au participat la studiu estimeaza ca in urmatorii 15 ani Rusia, UE si Statele Unite se vor apropia din punct de vedere al influentei globale, in timp ce China va juca rolul esential in ceea ce priveste schimbarile care vor interveni in lume.

Totodata, este imposibil ca in viitor Rusia sa-si accentueze atentia acordata problemelor globale in detrimentul propriilor interese, noteaza expertii rusi.

La randul lor, reprezentantii mediului de afaceri considera ca, daca Rusia nu va lua in calcul principalele tendinte ale dezvoltarii globale, va pierde rolul de mare putere in arena internationala.