Un parlamentar olandez, membru al formatiunii crestin-democrate, a afirmat ca tiganii ar trebui sa fie expulzati si din Olanda, a relatat publicatia Ad, citata de agentia de presa Novinite. Declaratia lui Mirjam Sterk a intervenit in contextul in care autoritatile din Franta au repatriat sute de tigani in Romania si Bulgaria.

"Acest grup provoaca numeroase probleme in multe orase olandeze. Pot sa-mi imaginez ca autoritatile ar prefera mai degraba sa scape de ei. Daca acesti oameni nu sunt angajati, trimiterea lor inapoi este o abordare buna", a afirmat Sterk.

Potrivit ziarului Ad, comunitatea de tigani din Olanda a fost "socata" de declaratia lui Sterk. Multi dintre tigani au afirmat ca "se tem sa nu fie expulzati in masa" catre tarile lor de origine.

Publicatia olandeza afirma ca, dupa 2014, tiganii nu vor mai avea nevoie de permise de munca pentru a putea locui si munci in Olanda, acesta fiind motivul pentru care crestin-democratii doresc sa rezolve situatia inainte de acesta data.

Deportarea tiganilor din Franta a fost facuta dupa ce Sarkozy a solicitat luarea de masuri impotriva comunitatilor care locuiesc in tabere construite ilegal pe teritoriul francez. Oficialii de la Paris sustin ca tiganii, majoritatea provenind din Bulgaria si Romania, parasesc Franta "in mod voluntar", primind cate o compensatie, respectiv 300 de euro pentru adult si 100 de euro pentru copil.

In luna august, autoritatile din Franta au daramat 128 de tabere ilegale si au repatriat peste 900 de persoane catre Romania si Bulgaria, provocand reactia dura a opozitiei de la Paris si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. Campania declansata de oficialii de la Paris a fost considerata "ilegala" si "rasista".