Cei 33 de mineri blocati de cateva saptamani intr-o mina din Chile au primit peste 1000 de oferte de locuri de munca, relateaza AP. Printre posturile oferite se numara cele de sofer de buldozer, mecanic, electrician, supervizor dar si "specialist in reducerea riscului" sau "sapator de tuneluri de salvare". Minerii au ramas blocati in subteran pe 5 august, intr-o mina din orasul San Jose, la o adancime de 700 de metri.

Minerii sunt blocati din 5 augustFoto: Reuters

Potrivit AP, circa 20 de companii ce opereaza in Chile, multe dintre ele conglomerate internationale puternice, au oferit peste 1.000 de locuri de munca pentru cei 33 de mineri blocati in subteran, dar si pentru cei 317 de colegi de-ai lor. Ofertele au fost prezentate in cadrul unui targ de locuri de munca, desfasurat in aceasta saptamana si ele au fost facute in contextul in care firma la care sunt angajati minerii a cerut intrarea in procedura de faliment.

"Cei 33 de mineri nu vor ramane fara loc de munca", a declarat Sara Morales, director adjunct de resurse umane pentru Terra Services, o companie de foraj.

AP scrie ca "chiar si in situatia in care aleg sa mearga din nou in minerit, munca lor nu va fi in mod obligatoriu in subteran si va fi cu siguranta intr-o companie care are un palmares de siguranta mai bun decat actuala lor firma, ce se confrunta cu probleme".

Potrivit informatiilor, sectorul minier din Chile este in plina expansiune, iar in urmatorii 5 ani sunt asteptate investitii de peste 50 de miliarde de dolari.

Cei 33 de mineri au ramas blocati in subteran pe 5 august. Ei primesc mancare, medicamente si alte obiecte esentiale printr-un tub de plastic coborat de ingineri, iar in ultimele zile autoritatilele-au trimis si tigari pentru a le face vietile "mai putin stresante".

In acelasi timp, echipele de interventie au continuat in ultimele zile asamblarea unui aparat de foraj urias, care va fi folosit la saparea unui tunel. Echipamentul a fost transportat cu 40 de camioane, iar inginerii vor avea nevoie de inca doua saptamani pentru a-l monta. Din momentul in care va deveni operational, echipamentul ar putea sapa cei 700 de metri in 45 de zile. Unii experti sustin insa ca salvarea celor blocati in subteran ar putea dura intre 2 si 3 luni.