Mica biserica Dove World Outreach Center din Florida nu va mai arde cele 200 de exemplare din Coran in semn de protest fata de extremismul islamic, a anuntat Pastorul Terry Jones, citat de Reuters. Acesta anuntase la NBC ca si-ar putea reconsidera planurile daca se va ajunge la un acord cu liderii musulmani pentru a muta centrul cultural ce urma sa fie construit in apropiere de locul unde au avut loc atacurile din 11 septembrie din New York.

Pastorul Terry JonesFoto: Reuters

Responsabilii musulmani au dezmintit insa pana acum posibilitatea de a muta centrul cultural, a carui constructie este aprobata inclusiv de presedintele Barack Obama.

Initial, Jones anuntase ca renunta la eveniment, spunand ca i s-a promis ca centrul musulman nu va mai fi construit la Ground Zero, insa a revenit ulterior asupra declaratiei, cand cei care se ocupa de centru au dezmintit informatiile.

"In acest moment planuim sa nu o mai facem," a spus pastorul la televiziunea ABC. "Speram ca imamul (care ar fi promis sa mute constructia centrului musulman de la Ground Zero - n.r.) isi va respecta cuvantul, ce ne-a promis ieri," a declarat el, adaugand ca se va intalni cu liderul musulman sambata.

Anuntul vine in contextul unor proteste de amploare in Afganistan impotriva acestei initiative, o persoana fiind ucisa cand protestatarii au atacat cu pietre o baza NATO.

Interpol a avertizat, joi, ca daca planurile de a arde exemplare din Coran vor fi duse la indeplinire, acestea vor duce, cel mai probabil, la declansarea de atacuri teroriste la nivel global.

Pastorul Terry Jones a fost sunat si de secretarul Apararii Robert Gates care a spus ca administratia Obama este foarte ingrijorata de planurile sale, ceea ce pune in pericol viata soldatilor americani.