Fostul secretar american de stat Colin Powell a declarat intr-un interviu pentru publicatia japoneza "Mainichi" ca razboiul din Irak ar fi putut fi evitat. Fostul sef al diplomatiei de la Washington a afirmat si ca regreta informatiile false care au facut ca Statele Unite sa sustina ca Saddam Hussein detine arme de distrugere in masa (WMD).

Operatiunile din Irak au inceput in 2003, atunci cand Powell se afla in fruntea Departamentului de Stat. El a fost cel care a prezentat in cadrul ONU informatiile despre armele de distrugere in masa, justificand astfel interventia americana in Irak.

"Voi fi privit mereu ca cel care a facut prezentarea publica a acelor informatii. Regret ca a fost gresita, dar, in acelasi timp, noi am avut toate motivele sa credem ca a fost corecta", a spus Powell referindu-se la dovezile legate de existenta pretinselor arme letale.

"Informatiile au fost cele incorecte. Nu eu le-am creat, nu eu le-am inventat, nu eu le-am fabricat din nimic. Au fost informatii pe care serviciile noastre secrete le sustineau", a declarat fostul sef al diplomatiei americane.

In noiembrie 2002, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezolutie prin care cerea regimului de la Bagdad sa se supuna inspectiilor ONU. In februarie 2003, Powell a tinut faimosul sau discurs la ONU, iar SUA au lansat atacul impotriva Irakului la 20 martie. Pana in 2005, serviciile secrete americane au concluzionat ca informatiile despre WMD erau aproape in intregime false.

Inainte de executia sa in decembrie 2006, Saddam Hussein a afirmat ca a refuzat sa lase inspectorii ONU in Irak "deoarece nu vroia sa arate slabiciune in fata Iranului".

Powell a declarat ca daca se dovedea inainte de inceperea ostilitatilor ca Irakul nu are arme de distrugere in masa, "credinta mea este ca SUA nu ar fi inceput razboiul deoarece WMD au fost baza rezolutiei obtinute de la ONU; ele au fost baza pe care presedintele Bush a prezentat-o poporului american".

Fostul secretar de stat a afirmat ca el, presedintele George W. Bush si Congresul de la Washington au actionat convinsi ca informatiile despre WMD sunt reale, ca invazia Irakului este legala.

In volumul sau de memorii, publicat in aceasta saptamana, fostul premier britanic Tony Blair afirma ca ii pare "nespus de rau" pentru "vietile pierdute" in Irak, insa insista din nou ca razboiul a fost justificat. Fostul premier a spus ca urmarile invaziei din 2003 au fost "inspaimantatoare", ca a plans din cauza pierderilor de vieti omenesti si ca simte "suferinta" familiilor celor ucisi in razboi.