Ministrul francez de interne, Brice Hortefeux, a declarat luni ca unul din cinci furturi care au loc la Paris are ca autor cetateni romani, incercand sa motiveze astfel masurile de repatriere aplicate de guvernul francez, transmite AFP. Potrivit lui Hortefeux, unul din patru furturi savarsite de minori este facut de un minor roman.

Hortefeux a declarat ca in ultimele 18 luni rata criminalitatii romanesti la Paris a crescut cu 259%, mentionand ca multi romani din Capitala franceza sunt tigani.

Guvernul lui Nicolas Sarkozy a deportat joi 283 de tigani romani, ducand la un total de 8.313 de tigani romani si bulgari expulzati pana acum in acest an, fata de 7.875 in 2009.

Precizarile lui Hortefeux au fost facute in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de Ministrul Imigratiei, Eric Besson, prin care guvernul a anuntat ca va intensifica deportarile infractorilor straini.

Besson a declarat ca pregateste schimbari legislative care sa usureze deportarile cetatenilor straini care comit infractiuni.

"Trebuie sa ne largim posibilitatile de a emite ordine de deportare pentru cei care reprezinta o amenintare la ordinea publica, prin acte repetate de furt sau cersetorie agresiva," a spus Besson.

Ministrul de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a declarat luni seara ca deportarile nu vor rezolva problema minoritatilor si a facut apel la un dialog intre cele tari, precum si la nivel european, scrie AFP.

"Aceste repatrieri voluntare in schimbul banilor pe care cetatenii romi ii primesc pentru a se intoarce in Romania nu reprezinta o solutie," a declarat acesta la TVR.

OSCE s-a alaturat protestelor fata de masurile guvernului francez, spunand ca acestea risca stigmatizarea minoritatilor nomade.

"Implicarea romilor si nomazilor colectiv in activitati criminale pe baza unor cazuri individuale contribuie la stigmatizarea acestor comunitati," a spus Janez Lenarcic, directorul departamentului pentru drepturile omului in OSCE.

Uniunea Europeana analizeaza daca politica de expulzare este legala.

Franta a inceput joia trecuta expulzarea tiganilor care traiesc in tabere ilegale pe teritoriul sau. Astfel, 412 cetateni romani vor fi trimisi din Franta cu sase zboruri, programate in perioada 19 august - 16 septembrie, intoarcerea lor in tara bazandu-se pe procedura de retur voluntar.

Primii cetateni romani repatriati din Franta saptamana trecuta au declarat reporterilor ca nu au primit bani pentru a reveni in tara, altii recunoscand obtinerea sumelor date de autoritatilor franceze. Altii au spus ca se vor reintoarce in Franta in cateva zile.