Ministrul de interne italian, Roberto Maroni, a anuntat, in cadrul unui interviu pentru Corriere della Sera, ca va pune pe tapet problema expulzarii cetatenilor comunitari, deci si a romanilor, pe data de 6 septembrie, in cadrul intalnirii cu omologii sai din Uniunea Europeana.

"In timpul discutiilor pe tema pachetului de legi cu privire la siguranta publica, Italia a propus deja la Bruxelles activarea procedurii de expulzare a comunitarilor. Pe atunci, comisarul Jacques Barrot, francez, s-a opus. A sustinut ca singura sanctiune posibila este invitatia de a parasi teritoriul tarii respective, pentru a respecta principiul comunitar al proportionalitatii: ceea ce este destul de putin. Dar vom reveni in curand cu propunerea noastra, mai precis pe data de 6 septembrie, la intalnirea dintre ministrii de interne ai Uniunii", a spus Maroni.

Intrebat in legatura cu bazele legale ale expulzarii cetatenilor comunitari, Maroni a mai precizat: "Acum a sosit momentul sa facem un pas inainte, adica sa avem posibilitatea sa expulzam si cetatenii comunitari, asa cum se intampla in prezent doar cu cetatenii extra UE clandestini".

Mai precis, propunerea ministrului italian este aceea de a expulza pe acei cetateni comunitari care "violeaza legea ce stabileste conditiile necesare pentru cine traieste intr-un alt stat membru: un venit minim, o locuinta si sa nu fie o povara pentru sistemul social al tarii respective".