Rusia a instalat sisteme de aparare antiracheta S-300 in regiunea Abhazia din Georgia pentru a proteja autoritatile separatiste din zona, a declarat comandantul fortelor aeriene rusesti, citat de agentiile de stiri de stat, relateaza Reuters.

Generalul Alexander Zelin a spus totodata ca sisteme de aparare aeriana de alte tipuri au fost dispuse in Osetia de Sud, cealalta regiune separatista din Georgia.

"Misiunea acestor sisteme este nu numai de a acoperi teritoriile Abhaziei si Osetiei de Sud, dar si de a preveni incalcarile granitelor de stat aeriene si de a distruge orice vehicul care patrunde in mod ilegal spatiul aerian, indiferent de scopul misiunii sale", a spus Zelin.

Georgia a reactionat prompt, acuzant Moscova ca isi "intareste imaginea si rolul de stat ocupant".

"Arata nu numai ca Rusia nu intentioneaza sa isi retraga trupele din Ahazia si Osetia de Sud, dar ca de fapt isi intareste controlul militar asupra acestor teritorii", a precizat secretarul Consiliului de Securitate Nationala georgian.

Cele doua regiuni rebele s-au aflat in afara controlului Georgiei de la inceputul anilor 1990. In august 2008, Rusia a blocat un asalt georgian asupra Osetiei, lansat dupa mai multe zile de conflicte intre Georgia si forte separatiste.

Rusia a recunoscut de atunci cele doua teritorii ca state independente, si-a intarit controlul asupra lor si a semnat acorduri cu acestea pentru a construi baze militare permanente.

La 1 martie 2010, Rusia si Georgia au redeschis frontiera terestra dintre ele, dupa mai bine de trei ani de la inchidere, gest considerat semn al deblocarii relatiilor de la razboiul din 2008.