Un comentator politic si bloger american, care are o emisiune la postul de televiziune Fox News, a anuntat ca poarta in prezent tratative intense cu investitori si planuieste sa deschida un bar pentru homosexuali in apropierea unei moschei controversate ce se construieste langa Ground Zero, in New York. Potrivit site-ului Mediaite, anuntul facut de Greg Gutfeld este "una dintre cele mai inteligente provocari din perioada recenta".

Gutfeld, care realizeaza emisiunea "Red Eye" la canalul de televiziune FoxNews si scrie pe "DailyGut", a afirmat ca barul va fi conceput in special pentru a servi "homosexualii de religie islamica".

Decizia lui Gutfeld a intervenit in contextul in care locuitorii din New York dezbat in prezent oportunitatea constructiei unei moschei in imediata vecinatate a World Trade Center, in Manhattan, in locul unde au avut loc atentatele de la 11 septembrie 2001. Atacurile au fost organizate de reteaua Al-Qaeda, fiind duse la indeplinire de atacatori musulmani.

"Asadar, investitorii musulmani care sustin constructia unei noi moschei langa Ground Zero sustin ca este vorba de intarirea relatiei dintre musulmani si lumea non-musulmana. Ca american, cred ca au tot dreptul sa construiasca moscheea - la urma urmei, daca ei cumpara terenul si urmeaza litera legii, cine-i poate opri?", a scris Gutfeld pe blogul sau.

"Iata de ce, in acelasi sprit de apropiere, am decis sa fac la fel", a afirmat realizatorul TV, precizand ca "planuiesc sa construiesc si sa deschid primul bar pentru homosexuali care serveste nu doar Occidentul, dar si homosexuali islamici. Pentru a-mi exprima dorinta mea sincera pentru dialog, barul va fi situat in apropiere de moschee, intr-un spatiu comercial disponibil".

Gutfeld a precizat ca anuntul lui nu este "o gluma", adaugand: "Asa cum stiti, religia musulmana nu priveste cu ochi buni homosexualitatea, de aceea construiesc acest bar. Este un efort pentru a sparge barierele si a reduce homofobia in lumea islamica".

"In concluzie: Sper ca proprietarii moscheii vor fi deschisi in ceea ce priveste barul asa cum sunt eu fata de noua moschee. La urma urmei, credinta care ii face pe ei sa-si deschida centrul langa Ground Zero nu este diferita fata de a mea. Locul meu, totusi, va avea muzica mai buna", a scris Gutfeld.

Constructia moscheii a provocat discutii aprinse peste Ocean. Familiile victimelor atacurilor din 2001 si conservatorii americani au criticat decizia si au afirmat ca moscheea va fi "o jignire" la adresa celor care au murit in timpul atentatelor. Sustinatorii proiectului, intre care se numara primarul Michael Bloomberg, afirma ca astfel se respecta libertatea de exprimare religioasa.

Comisia de protejare a monumentelor din metropola a aprobat recent demolarea unei cladiri din anul 1858 pentru construcţia centrului Cordoba House, o cladire de zece etaje care va contine moscheea, un teatru, sala de sport si bazin.