Asociatia jurnalistilor din Mexic a adoptat miercuri un nou protocol de siguranta pentru statul Chihuahua, care include masuri ca veste antiglont si casti de protectie, dupa ce mai multi jurnalisti au fost atacati de cartelurile de droguri, transmite AFP.

Masurile au fost recomandate de Comisia pentru Drepturile Omului pentru reporteri in zona de frontiera cu SUA si au fost incluse intr-un nou manual, care detaliaza si alte sfaturi precum asteptarea fortelor de securitate cand s-a savarsit o infractionalitate si rute de scapare cu masina.

Cel putin 9 jurnalisti au fost ucisi sau dati disparuti anul acesta, si peste 30 au murit de cand presedintele Felipe Calderon a lansat un razboi contra grupurilor de crima organizata, in urma cu trei ani.

Patru reporteri au fost rapiti timp de mai multe zile si eliberati saptamana trecuta, dupa ce au relatat despre un protest la o inchisoare din Durango.

Mai multi jurnalisti renunta la profesie in urma unor amenintari sau atacuri cu bomba, in contextul violentelor provocate de cartelurile de droguri care au dus la moartea a aproximativ 25.000 de oameni in ultimii 4 ani.