Guvernul interimar din Kirghistan a cerut ajutorul Rusiei pentru a pune capat confruntarilor etnice din orasul Osh, in care si-au pierdut viata cel putin 65 de persoane, transmite BBC. "Trebuie ca fortele armate din afara sa intre pentru a calma situatia", a spus liderul interimar kirghiz, Roza Otunbayeva. Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca nu planuieste sa trimita trupe in Kirghistan, ci doar ajutoare umanitare.

Mii de etnici uzbeci se afla in prezent la granita dintre Kirghistan si Uzbekistan, ei incercand sa scape din calea violentelor. Un copil a murit, dupa ce a fost strivit de multime.

Intr-un mesaj televizat, Otunbayeva a spus ca i-a trimis o scisoare presedintelui Dimitri Medvedev in care ii cerea sa trimita soldati, descriind situatia din Osh ca "scapata de sub control".

Presa de la Moscova a citata o susra militara care a spus ca 150 de militari rusi aflati la o baza in apropiere de capitala kirghiza au primit ordin sa nu intervina.

BBC scrie ca acestea sunt cele mai grave violente izbucnite in tara din Asia Centrala dupa inlaturarea de la putere, in aprilie, a presedintelui Kurmanbek Bakiyev.

Guvernul interimar a declarat stare de urgenta in doua orase si in zonele rurale din apropiere dupa ce sute de tineri s-au luptat cu arme si bare de otel. Cel putin 65 de persoane au fost ucise si 850 ranite, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Potrivit Reuters, totul a inceput dupa ce kyrgyzii au incendiat un cartier al uzbecilor.

Populatia Kirghistanului de 5.3 millioane locuitori este compusa din 69.6% etnici kirghizi, 14.5% uzbeci si 8.4% rusi. In zona Osh, uzbecii reprezinta un procent de 40% din populatie.