Un experiment desfasurat in Statele Unite de mai multi fizicieni a reusit sa dea un posibil raspuns la existenta antimateriei, despre care se crede ca ar fi rezultat in cantitate egala cu materia in urma Big Bang-ului, relateaza BBC News.

Potrivit teoriei antimateriei, pentru fiecare particula de baza din materie exista o anti-particula cu aceeasi masa, dar incarcatura opusa (de exemplu, unui electron negativ ii corespunde o anti-particula numita pozitron). Cand cele doua intra in coliziune, se "anihileaza", producand noi particule si anti-particule.

Un proces similar ar fi trebuit sa aiba loc la inceputurile Universului, in urma Big Bang-ului, insa lumea in care traim astazi este compusa aproape in totalitate din materie.

Folosind un accelerator de particule, experimentul DZero a aratat ca, in urma coliziunii dintre protoni si anti-protoni, au fost produse mai multe particule de materie decat de antimaterie, diferenta fiind de aproximativ 1%.

"Am stiut ca asistam la ceva ce teoriile actuale nu pot explica, dincolo de ceea am vazut pana acum," a declarat Stefan Soldner-Rembold, unul dintre purtatorii de cuvant pentru DZero.

Aceste diferente au mai fost observate in trecut, insa au fost prea mici pentru a oferi o explicatie pentru "preferinta" Universului pentru materie. Daca rezultatele sunt confirmate si de alte experimente, ar fi un progres pentru fizicieni in intelegerea materiei.