Un artist suedez ce provocase furia musulmanilor dupa ce l-a desenat pe profetul Mahomed sub infatisarea unui caine a fost atacat, marti, in timp ce tinea un discurs despre limitele libertatii artistice, transmite AP. Un barbat ce statea in primul rand s-a ridicat si l-a lovit cu capul in gura pe Lars Vilks, spargandu-i ochelarii. Caricaturistul nu a fost ranit.

AP precizeaza ca Vilks a primit in ultima perioada mai multe amenintari, dupa ce il desenase pe Mahomed avand corpul unui caine, insa incidentul de marti a fost primul in care el a fost atacat fizic.

Vilks a relatat ca aproximativ 15 persoane au strigat la el si au incercat sa-i intrerupa discursul tinut la Universitatea Uppsala. Dupa atac, mai multi protestatari au incercat sa se apropie de podium, insa au fost impiedicati de agentii de paza. Artistul a fost dus "intr-o camera alaturata". Vilks a afirmat ca a fost lovit cu capul in fata de atacator.

Un purtator de cuvant al univeristatii, Pernilla Bjork, a afirmat insa ca Vilks prezenta un fim "provocator" cu continut sexual, cand atacatorul l-a lovit cu pumnii in fata. Bjork a adaugat ca, inainte ca Vilks sa-si inceapa discursul, manifestanti musulmani "au protestat pasnic" in fata cladirii.

Agentia de stiri TT a transmis ca doua persoane au fost retinute de politisti.

Vilks l-a desenat pe Mahomed la circa un an dupa ce 12 ziare din Danemrca au provocat furia musulmanilor, publicand mai multe caricaturi cu profetul. Caricaturile lui Vilks au fost publicate de un ziar din Suedia, lucru care a provocat noi proteste ale musulmanilor.

Vilks a fost mutat de autoritati intr-o locatie secreta, dupa ce Al-Qaeda din Irak a anuntat, in septembrie 2007, ca a pus pe capul sau o recompensa de 100.000 de dolari.