Barul Sofa din orasul Kiel, din nordul Germaniei, are o clientela foarte speciala - alcoolicii someri. Este vorba de un experiment care s-a dovedit a fi de succes si alte orase se pregatesc sa urmeze exemplul, scrie Der Spiegel.

In acest bar, o parte a costurilor sunt acoperite din taxele contribuabililor la bugetul local. Majoritatea celor care il frecventeaza sunt alcoolici inraiti, carora li se permite sa-si aduca propria bere ieftina si sangria, pentru ca barul ofera numai bauturi fara alcool si cafea tare.

Barul este cea mai recenta extindere a sistemului de asistenta sociala din Germania .

Pana in prezent experimentul a functionat si din acest lucru au avut de profitat atat somerii cat si cetatenii. Alcoolicii fara serviciu care sunt in evidentele autoritatilor si care au intrat anterior in conflict cu cetatenii in timpul exceselor de bautura din centrul orasului, s-au mutat treptat in acest bar, mult mai primitor.

Paradisul bautorilor din Kiel a atras atentia oficialilor guvernamentali din intreaga Germanie. Majoritatea oraselor germane au probleme similare.

Oficiali din alte doua orase, Freiburg si Hamburg, au fost atat de interesati incat au venit la Kiel pentru a vedea la fata locului proiectul. Si orasul Dortmund din vestul Germaniei ar putea deschide in curand o versiune proprie a barului din Kiel, intr-o zona afectata de somaj.