Companiile aeriene se vad nevoite sa reia cursele spre zona Asia-Pacific, miercuri, dupa ce in ultimele zile transportatorii au avut pierderi consistente, cifrate la circa 40 milioane de dolari zilnic, din cauza ca norul de cenusa vulcanica din Islanda a paralizat traficul aerian.

Zboruri ale companiilor Qantas si Singapore Airlines urmeaza sa decoleze din Australia si Noua Zeelenda, in timp ce China a anuntat ca toate cursele sale vor incepe sa opereze.

Compnaia aeriana din Hong Kong, Cathay Pacific, a anuntat ca reia patru zboruri spre Londra si cate unul spre Paris, Frankfurt si Amsterdam. De asemenea, vor deveni operationale si cursele spre Roma si Milano.

Singura legatura directa de la Manila catre Amsterdam, operata de KLM, va fi de asemenea reluata.

Air New Zealand a programat trei zboruri suplimentare pentru cei care asteapta de zile intregi in aeroporturi sa ajunga la destinatie.

Reluarea zborurilor aeronavelor intre Europa si Asia ar putea marca sfarsitul a unei aproape saptamani de blocaj aerian cauzat de norul de cenusa vulcanica, scrie AFP.

Andrew Herdman, director general al Asociaţiei din Asia Pacific Airlines (AAPA), a declarat ca a fost o estimare "rezonabila", ca firmele aeriene din Asia-Pacific pierd 40 de milioane de dolari pe zi.

International Air Transport Association (IATA) a estimat pierderi pentru companiile aeriene la nivel mondial la 200 de milioane de euro (270 milioane de dolari) pe zi.