Marile companii aeriene din Europa au solicitat duminica o "reevaluare imediata" a restrictiilor aeriene impuse din cauza norului vulcanic islandez, care au afectat 6,8 milioane de pasageri, anunta AFP. Companiile de transport aerian sustin ca restrictiile ar fi avut un "impact devastator" asupra acesui segment.

Apelul este semnat de Asociatia companiilor aeriene din Europa, din care fac parte 36 de companii, si de Asociatia administratorilor de aeroporturi.

"Suntem constienti ca siguranta este o prioritate, insa solicitam reevaluarea imediata a restrictiilor", se arata in comunicatul acestora.

Eurocontrol, agentia europeana insarcinata cu siguranta traficului aerian, a anuntat ca 63.000 de zboruri au fost anulate in Europa incepand de joi. Agentia afirma ca duminica au operat doar 4.000 de zboruri, din totalul celor 24.000 inregistrate in mod normal. In acest context, presedintia spaniola a Uniunii Europene a anuntat ca luni va avea loc o videoconferinta speciala a ministrilor transporturilor din tarile uniunii, pe marginea crizei aeriene provocata de noriul de cenusa vulcanica provenit din Islanda, transmite AFP.

Companiile aeriene pierd zilnic 200 de milioane de dolari din cauza blocajului, dupa ce majoritatea tarilor europene si-au inchis spatiul aerian si aeroporturile.