Agentia oficiala de presa din Coreea de Nord a anuntat, miercuri, ca un cetatean american a fost condamnat la 8 ani de munca silnica pentru ca a patruns ilegal in tara. Aijalon Mahli Gomes, in varsta de 30 de ani, a fost arestat pe 25 ianuarie dupa ce a trecut granita din China in Coreea de Nord, scrie CNN.

Potrivit presei din Sud, americanul este un profesor de limba engleza, cu convingeri crestine, care a luat parte la mai multe proteste impotriva statului comunist, organizate in Coreea de Sud.

Aceasta este a treia oara in aproape un an cand cetateni americani sunt retinuti pe teritoriul Coreei de Nord pentru ca au trecut ilegal granita. Jurnalistele americane Laura Ling si Euna Lee, care au fost condamnate la 12 ani de munca silnica pentru ca au intrat ilegal in tara in martie 2009, au fost eliberate in luna august dupa interventia fostului presedinte american Bill Clinton. Robert Park a fost si el arestat dupa ce a intrat in tara in ziua de Craciun cu scopul de a imbunatati situatia drepturilor omului. Acesta a fost eliberat in februarie, dupa ce a declarat in presa nord-coreeana ca s-a inselat in privinta situatiei drepturilor omului in Nord.

Insa, nici unul dintre americanii retinuti in Coreea de Nord nu a fost tinut in lagarele de munca fortata. "Nord-coreenii nu doresc sa vada nimeni conditiile din lagare" a declarat Choi Jin-wook de la Institutul Coreean de Unificare Nationala. "Gomes va fi folosit de Coreea de Nord ca moneda de negociere" a mai adaugat acesta.