Mai multi congresmeni americani au solicitat abolirea legii federale care le interzice barbatilor homosexuali sa doneze sange, transmite New York Post. Anthony Weiner (New York) a afirmat ca ridicarea interdictiei ar putea salva vieti intr-un moment in care metropola americana se confrunta cu o lipsa a rezervelor de sange.

Un grup de 17 politicieni democrati si un independent a solicitat saptamana trecuta modificarea legii federale care interzice homosexualilor sa doneze sange. Senatorul John Kerry a spus ca legea este "discriminatorie si invechita".

Incepand din 1983, The Food and Drug Administration le-a interzis barbatilor homosexuali sa doneze sange, indiferent daca sunt infectati sau nu cu HIV. Weiner a declarat ca legea a fost implementata "in contextul ignorantei legata de cum se transmitea virusul HIV".

La randul sau, Kerry a afirmat ca "nicio singura dovada stiintifica nu sustine interdictia federala. O lege care la un moment dat a fost considerata justificata din punct de vedere medical este astazi pur si simplu demodata si trebuie sa inceteze".

Expertii afirma ca testele actuale si analizele de laborator au redus practic la zero riscul ca sangele contaminat sa ajunga in rezervele din spitale.

Crucea Rosie americana, Centrele de recoltare a sangelui si AABB sustin abolirea legii, care este "neintemeiata din punct de vedere medical si stiintific". Asociatia Medicala Americana sprijina, de asemenea, modificarea legii federale.