Programul nuclear iranian si intrebarile pe care le ridica reprezinta in prezent principalul motiv de ingrijorare pentru securitatea colectiva, a declarat sambata consilierul national pentru securitate al Statelor Unite, James Jones, citat de AFP.

Din cauza acestei chestiuni, "o cursa de inarmare nucleara in Orientul Mijlociu precum si o accentuare a proliferarii militare atomice in intreaga lume sunt in discutie. Nu vad in prezent un motiv mai mare de ingrijorare pentru securitatea noastra colectiva", a apreciat fostul general american.

"Teheranul trebuie sa-si asume responsabilitati sau se va expune la sanctiuni si mai puternice si la o izolare si mai accentuata", a declarat el, in cadrul celei de-a 46-a conferinte anuale privind securitatea, organizata la Munchen.

In ziua precedenta, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manoucher Mottaki, afirmase ca un acord final privind imbogatirea uraniului in afara tarii este foarte aproape.

Fara a face vreo referire la declaratia lui Mottaki, Jones a precizat ca "usa diplomatiei ramane deschisa, in ciuda reticentelor evidente ale Iranului care sunt, de altfel, de neinteles".

Dar, a avertizat el, "vom accentua presiunile asupra Iranului".

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, care a participa la dezbaterea privind securitatea mondiala si a Europei, a afirmat ca este "complet inacceptabil ca o tara sa se doteze cu arma nucleara in aceasta regiune, nici Iranul si nici alta tara".

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, declarase marti ca tara sa este dispusa sa schimbe uraniul slab imbogatit pe care il detine (3,5%) pentru un combustibil puternic imbogatit (20%).

De la aceeasi tribuna, ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a subliniat ca "diferendurile asupra programului nuclear iranian nu reprezinta un subiect regional, ci unul global".

"Iranul are dreptul sa utilizeze pasnic atomul. Mana noastra ramane intinsa dar nu exista niciun raspuns pana in prezent. (...) Este necesar ca Iranul sa-si traduca vorbele in fapte", a subliniat el.

Joi, Romania a acceptat invitatia Statelor Unite de a participa la sistemul american antiracheta, care este destinat interceptarii si distrugerii rachetelor lansate din state precum Coreea de Nord si Iran.