Vanzarile de echipamente militare rusesti au crescut cu 10% in 2009, a anuntat agentia rusa pentru exportul de armament, Rosoboronexport. Anul trecut, Rusia a exportat arme in valoare de 7,4 miliarde de dolari, a declarat directorul general al Rosoboronexport, Anatoli Issaikine, citat de AFP.

"Este o cifra care ne permite sa privim viitorul cu optimism. Cifrele vorbesc singure", a continuat Anatoli Issaikine, subliniind ca aceasta criza economica si financiara mondiala care a lovit dur Rusia nu a afectat exportul de armament. In prezent, comenzile ating 34 de miliarde de dolari, o cifra care include si contractele pe termen lung, a precizat oficialul.

Rusia este unul dintre liderii mondiali in exportul de arme. Printre statele care cumpara in mod traditional arme din Rusia se numara India, China, Algeria, Malaezia, la care se adauga "clienti" recenti ca Venezuela si Siria. Moscova se bazeaza insa pe faptul ca va atrage nume noi pe lista, precum Arabia Saudita, Libia, dar si state membre NATO, a precizat Issaikine.

In acest moment se deruleaza "negocieri intensive" cu Libia, privind furnizarea de arme "de toate tipurile". Miercuri, ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, a avut o intrevedere cu omologul sau libian, Younes Jaber, pe tema unor posibile vanzari de arme catre Tripoli. Nicio informatie oficiala nu a fost comunicata, insa. Potrivit presei ruse, Libia va cumpara armament in valoare de peste doua miliarde de dolari, inclusiv 20 de avioane de lupta.

Si responsabili irakieni si afgani au luat legatura cu autoritatile ruse pentru a cumpara arme, insa un eventual acord depinde de pozitia Statelor Unite, a precizat Issaikine. Directorul general al Rosoboronexport a pastrat, insa, tacerea in ceea ce priveste furnizarea de rachete catre Iran - un subiect care starneste ingrijorare in Statele Unite ale Americii si Israel. Nu exista "niciun obstacol" in vanzarea de arme catre Iran, a adaugat Issaikine.