Obiectul care urmeaza sa treaca miercuri foarte aproape de Terra este un asteroid de mici dimensiuni care nu prezinta niciun risc de coliziune cu Pamantul, precizeaza Agentia Spatiala americana (NASA).

"Am studiat obiectul si am ajuns la concluzia ca, probabil, nu este unul artificial", a declarat Paul Chodas, un astronom care lucreaza pentru NASA. El a explicat pentru AFP ca traiectoria obiectului nu corespunde niciunei nave spatiale cunoscute sau a altui obiect lansat de pe Terra.

Mai multe site-uri specializate in astronomie scrisesera ca obiectul ar putea fi artificial.

Asteroidul, numit 2010AL30, va trece la ora 12:45 GMT, ora 14:45 ora Romaniei,la aproximativ 129.000 de kilometri de Terra. El va putea fi vazut cu ajutorul unui telescop obisnuit, asemenea unei stele din constelatiie Pesti sau Taur.

Asteroidul are un diametru de doar 14 metri, a spus un purtator de cuvant al NASA.

Trecerea unor asteroizi la o distanta mai mica de cea Pamant-Luna (aproximativ 384.000 km) nu sunt mai putin frecvente, spune NASA. Agentia estimeaza ca astfel de asteroizi au ars in intregime in caz ca au intrat in atmosfera terestra, fara a face insa pagube.

Chiar daca asteroidul ar fi lovit Pamantul, nu ar fi provocat nicio paguba, avand puterea unei bombe nucleare de dimensiuni mici. Expertii spun ca explozii de acest gen se intampla anual.