Roman Polanski a fost eliberat din inchisoare si transferat la o alta locatie decat cabana sa din Gstaad, "din motive de securitate", a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului elvetian de Justitie, citat de AFP. In cursul zilei, un oficial elvetian declara ca cineastul va iesi vineri din inchisoare si va merge la cabana sa din centrul Elvetiei. Cunoscutul regizor va astepta apoi decizia in ceea ce priveste extradarea in Statele Unite ale Americii, a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului elvetian al Justitiei, Folco Galli, citat de Le Parisien.

Autoritatile elvetiene au anuntat marti ca cineastul franco-polonez nu va iesi din inchisoare "mai devreme de vineri". Roman Polanski va plati o cautiune de 3 milioane de euro, iar din momentul in care banii vor fi dati, regizorul va putea parasi inchisoarea din Winterthour, la aproximativ 25 de kilometri nord-est de Zurich. Polanski va purta o bratara electronica, va depune actele de calatorie si va ramane in arest la domiciliu.

Libertatea nu il scoate, insa, pe celebrul regizor din vizorul justitiei. Polanski asteapta acum o decizie din partea Elvetiei la cererea de extradare primita oficial din partea Statelor Unite ale Americii. Daca elvetienii hotarasc sa le raspunda afirmativ americanilor, cineastul risca o pedeapsa maximala de doi ani de inchisoare, pentru "relatii sexuale" cu o minora de 13 ani, fapta din 1977.

Avocatii sai au anuntat deja ca Polanski nu va accepta sa fie extradat in SUA. In consecinta, el nu va fi prezent la audierile programate pe 10 decembrie in California, unde avocatii sai vor sustine eliberarea cineastului.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru "Pianistul", Roman Polanski a fost arestat, la sfarsitul lunii septembrie, in Elvetia, in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Pe 10 martie 1977, Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o, acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. El a fost arestat, pe 26 septembrie, in Elvetia, la sosirea sa la Festivalul de Film de la Zurich.