Un oras din nordul statului american Illinois are in prezent una dintre cele mai ridicate rate ale somajului din Statele Unite, dupa ce aproape jumatate din populatia activa nu are loc de munca, relateaza CBS. Din cauza dificultatilor financiare, oficialii din Pembroke au fost nevoiti sa-i concedieze pe toti politistii si sa inchida doua din cele trei scoli.

Pembroke este un oras cu circa 3.000 de locuitori, aflat la granita dintre Illinois si Indiana, in tinutul Kankakee.

CBS afirma ca 46% din populatia activa a ramas fara loc de munca, iar salariul mediu abia atinge jumatate din venitul din Illinois. Primarul Sam Payton a declarat ca situatia este atat de grava incat "as spune ca este vorba de locul uitat". El a afirmat ca obiectivul sau este sa creeze locuri de munca intr-un loc in care invesitorii nu vor sa vina, iar cei tineri vor sa plece. "Cand termina liceul, tinerii pleaca deoarece nu gasesc nicaieri de munca", a spus primarul.

Singurele afaceri care mai merg sunt cateva statii de benzina si un restaurant. Inainte, in oras se afla o fabrica a companiei Nestle, unde munceau circa 100 de oameni. Fabrica s-a inchis insa in urma cu cativa ani.

Confruntati cu dificultati financiare mari, oficialii au trebuit sa ia masuri dure. Doua din cele trei scoli elementare au fost inchise, iar toti politistii au fost disponibilizati. Din cauza crizei, autoritatile au fost nevoite si sa abandoneze planurile de a construi o inchisoare pentru femei in oras, care ar fi creat cateva zeci de locuri de munca.

CBS mentioneaza ca exista, totusi, cateva semne de speranta. Orasul a aplicat pentru fonduri federale de milioane de dolari cu care vrea sa construiasca 60 de locuinte pentru cei cu venituri scazute. De asemenea, oficialii spera sa refaca curand departamentul de politie.