Nu mai putin de 11 dintre cei 13 laureati ai premiilor Nobel 2009 sunt cetateni americani, distinctia pentru pace acordata presedintelui Barack Obama confirmand dominatia obisnuita a Statelor Unite si a puternicelor scoli universitare de peste ocean, relateaza AFP.

Doar premiul pentru Literatura (Herta Muller, nascuta in Banat) si o treime din premiul pentru Chimie au scapat primei puteri mondiale, dar trebuie mentionat ca mai multi laureati s-au nascut in afara Americii sau au dubla cetatenie.

Luni, premiul pentru Economie a fost atribuit americanilor Oliver Williamson si Elinor Ostrom - prima femeie recompensata in acest domeniu, pentru cerecetari distincte in economia organizatiilor.

In Medicina, premiul a fost atribuit trioului Carol Greider, Jack Szostak si Elizabeth Blackburn (care are si cetatenie australiana).

La Fizica, premiul a fost acordat pionierului fibrei optice Charles Kao (dubla cetatenie, britanico-americana), si celor doi inventatori ai senzorului optic de captare a imaginilor, George Smith si Willard Boyle (dubla cetatenie, canadiano-americana).

Premiul pentru chimie a mers la doi americani, Venkatraman Ramakrishnan si Thomas Steitz, si la israelianca Ada Yonath. Cercetatoarea evreica si scriitoarea germana nascuta in Romania Herta Muller, incoronata joi pentru Literatura, sunt singurii laureati care nu au cetatenia americana.

Surpriza a venit pentru multi vineri, cand Comitetul Nobel l-a premiat pe presedintele american Barack Obama, la mai putin de noua luni de la preluarea fotoliului de la Casa Alba.

In total, Statele Unite detin, numarand si persoanele cu dubla nationalitate, 93 de laureati in medicina (195, in total), 82 in fizica (186, in total), 61 in chimie (156, in total) si 45 in economie (64, in total), ceea ce demonstreaza dominatia americana in domeniul stiintelor.

La celelalte capitole, dominatia americanilor este mai putin zdrobitoare, cu un total de 21 de laureati - dintre care trei presedinti si un fost presedinte - din cei 120 laureati pentru pace si doar 11 laureati, dintr-un total de 106, pentru literatura.